Nakon pisma poslanog od lidera SDA / SBB: Izetbegovićev poziv u pomoć niko ne shvata ozbiljno i iskreno

Povodom pisma koje je predsjednik SDA Bakir Izetbegović uputio na adresu predsjednika stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH, SBB saopćava:
Dobro je da se Izetbegović nakon više godina sjetio da najveće ustavnopravne i političke probleme i izazove u BiH treba rješavati s opozicijom, i to u institucijama BiH, a ne kafanama i stranačkim kancelarijama.

S druge strane, loše je to da, nakon što je sramno slagao vezano za reviziju tužbe protiv Srbije za genocid, ali i u više drugih prilika, Izetbegovićev poziv u pomoć niko ne shvata ozbiljno i iskreno. Radi se o providnom pokušaju da odgovornost za njegovo dugogodišnje tajno pregovaranje s HDZ-om želi prebaciti na ostale političke stranke i lidere. Riječ je i o već viđenoj praksi, ali i potvrdi da Izetbegović državne poslove vodi po principu tajnog društva.

To je redovna praksa kada je njegovo vođenje bošnjačke politike u pitanju, ali je jedina novost što je sada i sam priznao da to isto čini s HDZ-om. Naime, iako je predsjednik Izetbegović u posljednjih nekoliko godina imao puno kontakata s predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem, a isto se odnosi i na predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, niti jedan od njih dvojice nikada nije htio da otkrije o čemu pregovaraju iza leđa drugih političkih stranaka i lidera i, na kraju, iza leđa naroda.

Uz punu podršku međunarodnim prijateljima i medijatorima i želju da njihovi napori napokon urode plodom, SBB neće odgovarati na javna pisma i politikantsku transparentnost nekoga ko sve radi tajno u partnerstvu s HDZ-om, a tu vrstu tajne veze botovski prebacuje drugim strankama i liderima, saopšteno je iz SBB-a.

(TIP)