Najstarija braća i sestre su deblji, ali i bolesniji od mlađih

Starije sestre imaju 40 posto više izgleda da će biti deblje od mlađih sestara. Slično je i sa braćom, stariji su skloniji debljanju, otkrili su znanstvenici…

Čini se da redoslijed kojim smo rođeni ipak utječe na naš život, izgled i zdravlje. Znanstvenici su proučavali zdravlje 13.400 parova sestara više od 18 godina. Zaključili su da najstarije imaju najviše sklonosti biti debele dok su mlađe češće vitke. Starije sestre imaju 29 posto veću šansu za višak kilograma i 40 posto više izgleda da će biti deblje od mlađih sestara. Slično je i sa braćom, stariji su skloniji debljanju, prenosi 24sata.hr.

Stručnjaci sa Sveučilišta u Aucklandu na Novom Zelandu i Sveučilištu Uppsala u Švedskoj, rekli su kako je nejasno zašto su starije sestre teže. Otkrili su i da je kod prvorođene djece veća šansa da će imati zdravstvene probleme u starijoj dobi, poput dijabetesa ili visokog krvnog tlaka.

Šveđani su proučavali svoje trudnice u vrijeme između deset i 12 tjedana trudnoće pa su zaključili da su prvorođene teže od drugorođenih za nešto više od pola kilograma. Gledajući njihovu visinu, starije sestre neznatno su više, prosječno 1,2 milimetra. Inače, obitelji se u današnje vrijeme sve više smanjuju i sve manje roditelja ima više od dvoje djece, piše Daily Mail. 

(TIP/Foto: Shutterstock)