Idealne za ljeto: Recepti za jednostavne salate za ručak gotove u manje od 10 minuta
Po velikim vrućinama rijetko kome se da kuhati, zato je najpraktičnije spremiti laganu salatu koja neće iziskivati puno vremena i nećete se morati preznojavati uz štednjak…
Kada je riječ o zdravim idejama za ručak, ljeti je brza priprema jednako važna kao i svježe namirnice. Ove salate za ručak odlične su jer nisu zahtjevne, a trebat će vam samo jednostavni preljev, proteini iz konzerve i poneki komad kuhane piletine.
1. Pesto pileća salata
Isprobajte ovu laganu i brzu salatu s piletinom, majonezom i gotovim pestom (ova porcija je dovoljna za četiri obroka).
Sastojci:
- ½ šalica majoneze
- ½ šalica pesta kupljenog u trgovini
- sol i crni papar
- 1 kilogram piletine, usitnjene
- 6 šalica rikule
Upute: U velikoj zdjeli pomiješajte majonezu, pesto, 1/2 žličice soli i 1/4 žličice papra. Piletinu narežite na kockice, posolite, popaprite i ispecite u tavi. Umak prelijte preko piletine i poslužite preko rikule.
2. Pureća salata s rajčicom i avokadom
Dodajte svježe narezanu puretinu u posudu zajedno sa zelenom salatom, maslinovim uljem i octom te svježe nasjeckanim povrćem (ova porcija je dovoljna za četiri obroka).
Sastojci:
- 1 velika glavica zelene salate, rastrgana na komade (oko 6 šalica)
- Kilogram pečene tanko narezane puretine
- 2 velike rajčice
- 1 avokado, izrezan na komade veličine zalogaja
- 1/2 crvenog luka, tanko narezanog
- 1/2 šalice parmezana
- 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 žlice balzamičnog octa
- sol i crni papar
Upute:
Salatu, pečenu puretinu, rajčicu, avokado, luk i parmezan podijelite u zdjelice. U posebnoj maloj zdjelici umutite ulje, ocat, 1/2 žličice soli i 1/4 žličice papra i prelijte preko salata, prensoi 24sata.hr.
3. Grčka salata s dresingom od bosiljka
Grčke salate su za svakoga tko želi uštedjeti vrijeme na zdravom obroku, a ova porcija je dovoljna za čak šest obroka.
Sastojci:
- 1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1,5 šalice svježeg bosiljka
- sol i crni papar
- Feta sir od 220 grama
- 1 krastavac bez sjemenki, oguljen i izrezan na polumjesece
- 1 šalica cherry rajčice, prepolovljene
- 1 teglica feferona, ocijeđenih
- 1 limun narezan na kriške
- 3/4 šalice maslina
Upute:
U blenderu smiksajte maslinovo ulje, 1 šalicu bosiljka i pola žličice soli. Stavite na stranu. Fetu, krastavce, rajčicu, feferone, limun, masline i preostali bosiljak podijelite na tanjure. Začinite rajčicu i krastavce sa 1/4 žličice soli i papra. Prije posluživanja polijte prethodno spravljenim umakom od bosiljka.
4. Rimska salata s rajčicama i slaninom
Slanina se na štednjaku ispeče za šest do osam minuta. Ali ako želite uštedjeti još više vremena, ispecite ju u mikrovalnoj pećnici jer će to trajati oko pet minuta i imat ćete manje nereda za čišćenje.
Sastojci:
- 4 kriške slanine
- 1 glavica rimske zelene salate, izrezane na trakice (6 šalica)
- 1 šalica cherry rajčica, prepolovljenih
- 4 komada mladog luka, narezanog
- 4 do 6 žlica gotovog Cezar preljeva za salate
Upute:
U tavi pecite slaninu na umjerenoj vatri dok ne postane hrskava, 6-8 minuta. Prebacite ju na tanjur obložen papirnatim ručnikom. Slomite ju na komade kada se ohladi. U veliku zdjelu stavite zelenu salatu, rajčice, mladi luk i slaninu s dresingom.
5. Salata od pečene govedine s kozjim sirom i balzamičnim octom
Ova salata odlična je za ručak jer je nadahnuta ukusnim delicijama, finim mesom i svježim namirnicama.
Sastojci
- 2 male glavice salate, rastrgane na komade
- 12 grama narezane pečene govedine
- 1 velika rajčica, izrezana na kriške
- Pola narezanog crvenog luka
- 115 grama mekog kozjeg sira, izmrvljenog
- 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 žlice balzamičnog octa
- 2 žličice senfa
- sol i crni papar
Upute:
Salatu, pečenu govedinu, rajčicu, luk i kozji sir podijelite u zdjelice. U posebnoj maloj zdjeli umutite ulje, ocat, senf, 1/2 žličice soli i 1/4 žličice papra te prelijte preko salata.
6. Jugozapadna pileća salata
Konzervirani grah je najbrži način da dodate proteine u salatu. U ovoj salati se crni grah savršeno slaže s laganim preljevom od kiselog vrhnja, soka od limete i chilija u prahu.
Sastojci:
- 6 šalica narezane rimske salate
- 1 šalica isjeckanog pilećeg mesa
- 1 narezana crvena paprika
- Pola šalice konzerviranog crnog graha, ispranog
- 1/3 šalice kiselog vrhnja
- 3 žlice soka limete
- 1/4 žličice čilija u prahu
- sol
- tortilja čips za posluživanje
Upute:
Salatu, piletinu, papriku i grah podijelite u dvije posude. Posebno u maloj zdjelici umutite kiselo vrhnje, sok od limete, čili u prahu i 1/4 žličice soli. Salatu poslužite s dresingom i čipsom od tortilje. Ova porcija dovoljna je za dva obroka. piše Real Simple.
(TIP/Foto: Ilustracija)
Prevara!