Idealne za ljeto: Recepti za jednostavne salate za ručak gotove u manje od 10 minuta

Po velikim vrućinama rijetko kome se da kuhati, zato je najpraktičnije spremiti laganu salatu koja neće iziskivati puno vremena i nećete se morati preznojavati uz štednjak…

Kada je riječ o zdravim idejama za ručak, ljeti je brza priprema jednako važna kao i svježe namirnice. Ove salate za ručak odlične su jer nisu zahtjevne, a trebat će vam samo jednostavni preljev, proteini iz konzerve i poneki komad kuhane piletine.

1. Pesto pileća salata

Isprobajte ovu laganu i brzu salatu s piletinom, majonezom i gotovim pestom (ova porcija je dovoljna za četiri obroka).

Sastojci:

  • ½ šalica majoneze
  • ½ šalica pesta kupljenog u trgovini
  • sol i crni papar
  • 1 kilogram piletine, usitnjene
  • 6 šalica rikule

Upute: U velikoj zdjeli pomiješajte majonezu, pesto, 1/2 žličice soli i 1/4 žličice papra. Piletinu narežite na kockice, posolite, popaprite i ispecite u tavi. Umak prelijte preko piletine i poslužite preko rikule.

2. Pureća salata s rajčicom i avokadom

Dodajte svježe narezanu puretinu u posudu zajedno sa zelenom salatom, maslinovim uljem i octom te svježe nasjeckanim povrćem (ova porcija je dovoljna za četiri obroka).

Sastojci:

  • 1 velika glavica zelene salate, rastrgana na komade (oko 6 šalica)
  • Kilogram pečene tanko narezane puretine
  • 2 velike rajčice
  • 1 avokado, izrezan na komade veličine zalogaja
  • 1/2 crvenog luka, tanko narezanog
  • 1/2 šalice parmezana
  • 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • sol i crni papar
24sata

Upute:

Salatu, pečenu puretinu, rajčicu, avokado, luk i parmezan podijelite u zdjelice. U posebnoj maloj zdjelici umutite ulje, ocat, 1/2 žličice soli i 1/4 žličice papra i prelijte preko salata, prensoi 24sata.hr.

3. Grčka salata s dresingom od bosiljka

Grčke salate su za svakoga tko želi uštedjeti vrijeme na zdravom obroku, a ova porcija je dovoljna za čak šest obroka.

Sastojci:

  • 1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1,5 šalice svježeg bosiljka
  • sol i crni papar
  • Feta sir od 220 grama
  • 1 krastavac bez sjemenki, oguljen i izrezan na polumjesece
  • 1 šalica cherry rajčice, prepolovljene
  • 1 teglica feferona, ocijeđenih
  • 1 limun narezan na kriške
  • 3/4 šalice maslina
Shutterstock

Upute:

U blenderu smiksajte maslinovo ulje, 1 šalicu bosiljka i pola žličice soli. Stavite na stranu. Fetu, krastavce, rajčicu, feferone, limun, masline i preostali bosiljak podijelite na tanjure. Začinite rajčicu i krastavce sa 1/4 žličice soli i papra. Prije posluživanja polijte prethodno spravljenim umakom od bosiljka.

4. Rimska salata s rajčicama i slaninom

Slanina se na štednjaku ispeče za šest do osam minuta. Ali ako želite uštedjeti još više vremena, ispecite ju u mikrovalnoj pećnici jer će to trajati oko pet minuta i imat ćete manje nereda za čišćenje.

Sastojci:

  • 4 kriške slanine
  • 1 glavica rimske zelene salate, izrezane na trakice (6 šalica)
  • 1 šalica cherry rajčica, prepolovljenih
  • 4 komada mladog luka, narezanog
  • 4 do 6 žlica gotovog Cezar preljeva za salate

Upute:

U tavi pecite slaninu na umjerenoj vatri dok ne postane hrskava, 6-8 minuta. Prebacite ju na tanjur obložen papirnatim ručnikom. Slomite ju na komade kada se ohladi. U veliku zdjelu stavite zelenu salatu, rajčice, mladi luk i slaninu s dresingom.

5. Salata od pečene govedine s kozjim sirom i balzamičnim octom

Ova salata odlična je za ručak jer je nadahnuta ukusnim delicijama, finim mesom i svježim namirnicama.

Sastojci

  • 2 male glavice salate, rastrgane na komade
  • 12 grama narezane pečene govedine
  • 1 velika rajčica, izrezana na kriške
  • Pola narezanog crvenog luka
  • 115 grama mekog kozjeg sira, izmrvljenog
  • 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • 2 žličice senfa
  • sol i crni papar

Upute:

Salatu, pečenu govedinu, rajčicu, luk i kozji sir podijelite u zdjelice. U posebnoj maloj zdjeli umutite ulje, ocat, senf, 1/2 žličice soli i 1/4 žličice papra te prelijte preko salata.

6. Jugozapadna pileća salata

Konzervirani grah je najbrži način da dodate proteine u salatu. U ovoj salati se crni grah savršeno slaže s laganim preljevom od kiselog vrhnja, soka od limete i chilija u prahu.

Sastojci:

  • 6 šalica narezane rimske salate
  • 1 šalica isjeckanog pilećeg mesa
  • 1 narezana crvena paprika
  • Pola šalice konzerviranog crnog graha, ispranog
  • 1/3 šalice kiselog vrhnja
  • 3 žlice soka limete
  • 1/4 žličice čilija u prahu
  • sol
  • tortilja čips za posluživanje

Upute:

Salatu, piletinu, papriku i grah podijelite u dvije posude. Posebno u maloj zdjelici umutite kiselo vrhnje, sok od limete, čili u prahu i 1/4 žličice soli. Salatu poslužite s dresingom i čipsom od tortilje. Ova porcija dovoljna je za dva obroka. piše Real Simple.

(TIP/Foto: Ilustracija)