Članovi Predsjedništva sa Erdoanom: Ubrzati aktivnosti na projektu autoputa

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović čestitali su predsjedniku Republike Turske Redžepu Tajipu Erdoanu na uspješnoj organizaciji Samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Predsjednik Turske izrazio je zadovoljstvo uspješnim ishodom Samita, koji će, kako je naglasio, imati pozitivan učinak na unapređenje saradnje između zemalja jugoistočne Evrope.

“U srdačnom razgovoru sagovornici su potvrdili dobre i prijateljske odnose između BiH i Republike Turske, koji predstavljaju dobru osnovu za razvoj i unapređenje odnosa na svim poljima. Posebna pažnja je posvećena jačanju ekonomske saradnje, gdje se očekuje značajno povećanje trgovinske razmjene, naročito nakon potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini između dvije zemlje”, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

U saopštenju se ističe da je na sastanku konstatovano da je ugovorno regulisanje odnosa između BiH i Republike Turske na izuzetno visokom nivou, čemu svjedoče i brojni potpisani sporazumi i projekti saradnje u oblasti infrastrukture, građevinskih projekata, saobraćaju i promociji stranih investicija.

“Poseban fokus je bio na ubrzanju aktivnosti na realizaciji projekta autoputa Sarajevo-Beograd-Sarajevo, koji će doprinijeti značajnom unapređenju ekonomije BiH. Sagovornici su ponovili posvećenost i podršku intenziviranju bilateralnih odnosa i regionalne saradnje, kroz brojne projekte i inicijative, a na dobrobit i unapređenje standarda svih građana”, ističe se u saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi i o trenutnoj situaciji kada je riječ o borbi protiv pandemije virusa korona, negativnim efektima na ekonomski, socijalni i zdravstveni aspekt života te imunizaciji stanovništva.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su predsjedniku Turske na kontinuiranoj pomoći i donaciji 30.000 vakcina za BiH.

(TIP/Srna/Foto: Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.