Nemamo nogometnu reprezentaciju velikih dometa

I posljednja utakmica, prijateljska protiv reprezentacije Crne Gore, pokazala je realnost kvaliteta koju posjeduje nogometna reprezentacija BiH, bez obzira što u ekipi nije bilo najboljih, Džeke, Pjanića, Kolašinca…

U jučerašnjoj utakmici, jedina svijetla tačka bio je kapiten Šehić koji nas već u nekoliko posljednjih utakmica spašava. Dalje, krenuvši od odbrane, veoma sporo, neuigrano, veliki broj grešaka, koje su protivniku poklanjale zicer šanse, jedan na jedan, ali na našu sreću nisu iskorištene. Vezni red, kao da nije postojao, jer su naši igrači više gledali prema Šehićevom golu. Napadači totalno odsječeni, bez upotrebljivih lopti da se bilo šta konkretno napravi. Svi koji su dobili šansu tog junskog dana na Grbavici ništa konkretno nisu pokazali, tako da ova utakmica selektoru Petevu nije ništa novo otkrila, kao ni prijateljski meč ovog proljeća na Bilinom polju protiv Kostarike.

Trebamo biti realni, nemamo reprezentaciju za velike domete, kao ni za završnice najboljih selekcija Starog kontinenta i svijeta. Zato i jesmo na 55. mjestu FIFA-ine rang liste i u 4. šeširu jakosnih grupa.

Koliko bio selektor Petev optimističan i aktivan na pronalaženju rješenja mora biti svijestan da nisu to one godine kada su Bolića, Salihamidžića, Barbareza, Baljića zamijenili Džeko, Ibišević, Misimović, Pjanić koji su nas odveli i na svjetsko prvenstvo. Ali ne treba zaboraviti da svi ovi navedeni su bili nosioci igre u svojim klubovima, za razliku od aktuelnih reprezentativaca koji nisu uopće standardni u prosječnim ligama gdje igraju.

Slijedi još jedan prijateljski meč, u nedjelju u Brondbyu protiv Danske kojoj će ovo biti posljednja provjera pred nastupajuće Evropsko prvenstvo. Upravo smo se nekada sa Dancima borili za odlazak na EURO, znali ih pobijediti i to u Kopenhagenu, ali to su bila neka druga vremena sa Bolićem, Salihamidžićem, Barbarezom, Baljićem.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Muhamed Bikić)