Hrvatska prva evropska zemlja koja je uvela izdavanje i graničnu kontrolu EU digitalne COVID potvrde

Hrvatska je prva evropska zemlja koja je uvela izdavanje i graničnu kontrolu EU digitalne COVID potvrde, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović u pratnji glavnog ravnatelja policije Nikole Miline i državne tajnice za evropske i međunarodne poslove i fondove Evropske unije Terezije Gras posjetio je danas granični prijelaz za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Bregana gdje mu je prezentiran novi sistem kontrole EU digitalne COVID potvrde odnosno način na koji hrvatska granična policija provodi graničnu kontrolu.

Prezentiran je dolazak putnika na ulaz u Hrvatsku i kontrola EU digitalne COVID potvrde te su se ministar Božinović i javnost mogli uvjeriti kako je potrebno svega dvadesetak sekundi za provjeru udovoljava li putnik epidemiološkim uvjetima za ulazak u Republiku Hrvatsku. Upravo ovu činjenicu ministar je ocijenio vrlo bitnom za Hrvatsku kao turističku zemlju koju su turisti posjećivali i posjetit će i tijekom pandemije.

”Hrvatskoj je bilo veoma bitno da budemo među prvima, da možemo poslati poruku svim našim partnerima, svim građanima EU da, što se nas tiče, ukoliko su im u njihovim zemljama izdane digitalne potvrde, da će im vrijeme koje će provesti na graničnim prijelazima Republike Hrvatske biti izuzetno kratko i moći će vrlo brzo proći“, rekao je Božinović.

Sistem EU digitalnih COVID potvrda integriran je i sa sistemom Enter Croatia i svi strani državljani koji putem navedene platforme najave svoj ulazak mogu u nju učitati i digitalnu potvrdu i time dodatno skratiti vrijeme granične kontrole.

”Ovaj sustav rezultat je kolektivnog napora koji je okupljen u sklopu radne skupine te u nepuna dva mjeseca napravljen je sustav koji u ovom trenutku Hrvatsku smješta u sam vrh zemalja koje su sposobne i koje su već krenule, ne samo u izdavanje digitalnih potvrdi, već i njihovu primjenu na svim graničnim prijelazima Republike Hrvatske“, istaknuo je Božinović.

Ministar je naveo kako je prvog dana izdavanja, digitalnu potvrdu ishodilo 40.000 hrvatskih državljana od čega njih 90 posto putem sistema eGrađani.

”Osim što će ovim putem biti olakšana i skraćena granična kontrola, na ovaj se način populariziraju i digitalne usluge Vlade RH“, naglasio je on.

Također prvog dana primjene sistema, 112 osoba ušlo je u Republiku Hrvatsku koristeći EU digitalne COVID potvrde od kojih su najveći broj činili hrvatski državljani, ali i nekoliko stranih državljana.

(TIP/Izvor: Anadolija/Foto: European Union 2021)