Od septembra prvi letovi “Ryanaira” sa Aerodroma u Tuzli?

Najveća evropska aviokompanija “Ryanair” trebala bi od septembra ove godine imati i svoje prve letove sa Tuzlanskog aerodroma. Međutim, postavlja se pitanje hoće li politika zaustaviti planove? Zbog aktuelne smjene kadrova u javnim preduzećima, čak i razvoj aviosaobraćaja i mogućnost povoljnijeg putovanja su neizvjesni.

Evropska aviokompanija će od ove godine imati svoje prve letove i sa Tuzlanskog aerodroma. Ovo su informacije koje putnici mogu pronaći i na zvaničnoj stranici najveće low cost avio kompanije u Evropi. Putnici iz Bosne i Hercegovine mogli bi rezervisati svoja putovanja po još nižim cijenama, nadoknadili bi se gubici putnika koji se očekuju, a došlo bi i do razvoja aviosaobraćaja u najmnogoljudnijem kantonu. Pregovori su trajali više od godinu.

ESED MUJAČIĆ, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla

„Ulaskom Rynaira u Tuzlu otvara se interes i drugih aviokompanija i mi smo, otkako je Rynair objavio da će letiti iz Tuzle, imali već kontakt sa dvije nove avio kompanije koje su izrazile interes.“

Početak saradnje treba ozvaničiti potpisivanje ugovora i tu već postoje sumnje u mogućnost zaustavljanja procesa. Naime, resorni ministar nije želio pred kameru, a u telefonskom razgovoru nam je rekao da ne zna hoće li ugovor biti potpisan. Posljednju riječ daje Nadzorni odbor, kojeg je imenovala aktuelna Vlada svojim dolaskom. Direktor Mujačić se nada da namjera za njegovu smjenu i politički interesi neće uništiti jedinstvenu priliku koja se čekala godinama.

ESED MUJAČIĆ, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla

„Jer bi to bila šteta za Aerodrom, šteta za građane, za Kanton i mislim da bi ponovo morali čekati nekoliko igodina na Rynair ponovo izrazi nteres za Tuzlu.“

U toku je smjena direktora javnih preduzeća koju Vlada provodi, pa se postavlja pitanje hoće li Vlast dozvoliti da politika zaustavi razvoj? Smjene kadrova su običajena praksa svake imenovane Vlade, praksa koja, kažu analitičari, sigurno nije povoljna po građane, jer je podobnost ispred sposobnosti.

VEHID ŠEHIĆ, politički analitičar

„To je jedan uobičajeni metod vladanja koji treba sigurno da prestane jer to stvara nesigurnost”.

Uprava Aerodroma očekuje podršku od aktuelne Vlade kao vlasnika Aerodroma, kako bi priča konačno dobila pozitivan epilog, a predstavnici Rynaira odgovor o zvaničnoj saradnji.

Pokušali smo dobiti komentar i od premijera Tuzlanskog kantona, ali nam je rečeno da nije tu. Predsjednik Nadzornog odbora Aerodroma nije želio pred kamere, istakavši da mu je svakako istelao mandat i uputo nas je na Upravu.

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Autorica: Mirela Bektić)