Video/Predstavljena Analiza privrednih kretanja u TK u 2020.: Pad industrijske proizvodnje od 2,6 posto i izvoza od 6,7 posto

U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla upriličena je konferencija za novinare na kojoj je predstavljena ‘Analiza privrednih kretanja na području Tuzlanskog kantona u 2020. godini ‘. Predstavnicima sredstava informisanja obratili su se predsjednik i sekreteri komorskih udruženja, predočivši osnovne karakteristike analize za svaku pojedinačnu industrijsku granu.

Industrija Tuzlanskog kantona je izvozno orijentisana i većinu poslova se obavlja sa EU. ˝Značajno je istaći da je u 2020. godini došlo do pada industrijske proizvodnje za 2,6 %, da je došlo do pada izvoza 6,7 % i pada uvoza od 12,7%. Uspjeli smo da sačuvamo radna mjesta tako da smo 31.12.2020. imali 101.319 zaposlenih sa prosječnom neto platom od 835 KM, a 76898 nezaposlenih. U TK-a poslovalo je 3852 privredna subjekta koji zapošljavaju 69.133 osoba. Zadovoljni smo što smo prošli bez katastrofalnih scenarija otpuštanja radnika. Za očekivati je pokretanje EU privrede, a naša privreda je izvozom orijentisana i možemo očekivati oporavak privrede međutim procjena svjetske banke da je to period od 5 godina . Svi dugogodišnji problemi koje ima naša privreda sigurno će imati još veći izazov za brži oporavak”, izjavio je Nedret Kikanović, predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla.

Industrija tekstila, kože i obuće je među prvima osjetila posljedice korona virusa, već u januaru prošle godine kada je došlo do prekida u snabdijevanju repromaterijalom iz Kine, a zatvaranjem u Evropi došlo je i do otežane isporuke gotovih proizvoda i pada potražnje i smanjenja narudžbi. ˝S obzirom da se ova industrija u Tuzlanskom kantonu bazirala uglavnom na lohn poslove došlo je do pada obima proizvodnje i pada izvoza između 20 i 30%. Osim problema koji su izazvani pandemijom korona virusa, ova radnointenzivna djelatnost koja uglavnom zapošljava žene, susreće se i sa nizom drugih otežavajućih faktora u poslovanju poput problema bolovanja radnika do i više od 42 dana, porodiljskog bolovanja, tretiranja povreda na radu kao i brojnih fiskalnih i parafiskalnih nameta koji opterećuju poslovanje, posebno u doba pandemije”, izjavila je Edina Kurtić, sekretar Udruženja za industriju tekstila, kože i obuće.

Video: Fena

Poljoprivredna proizvodnja je u 2020. godini zabilježila porast prodaje za 10,42%. Ostvareno je i značajno povećanje izvoza, pa tako u odnosu na 2019.godinu kada je izvezeno cca 300.000 KM poljoprivrednih proizvoda, u 2020. je prihod od izvoza bio 3 miliona KM. ˝Ovo je posebno važno jer je 90% naših proizvoda izveženo na najzahtjevnije tržište, tržište EU. Ovo nam ukazuje da TK-a ima visoke komparativne prednosti u proizvodnji određenih poljoprivrednih proizvoda, kao što su šljiva, kornišon, mlijeko, piletina na tržištu EU. U narednom periodu neophodno je strateški raditi na novčanim podrškama upravo ovih proizvoda”, rekao je Suad Selimović sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju.

Specifična je godina bila i za građevinarstvo i IGM. U periodu kada je zabilježen pad obima poslovanja, došlo je do malog povećanja broja kompanija u ovoj industriju ali istovremeno, što je malo i nelogično, do pada u broju zaposlenih. ˝I u ovoj industriji su statistički podaci uglavnom u minusu, bez obzira da li je u pitanju visokogradnja ili niskogradnja uz napomenu da je u niskogradnji, uz porast broja kompanija došlo i do porasta broja zaposlenih. Komunalna djelatnost je imala pozitivnu 2020. godinu, zabilježen je porast broja zaposlenih i povećanja ukupnog prihoda”, istakao je Almir Mešić sekretar Udruženja za građevinarstvo i IGM.

Karakteristika stanja u oblasti trgovine kao jednoj od najznačajnijih privrednih djelatnosti u Tuzlanskom kantonu u pandemijskoj 2020. godini jeste otežano poslovanje. Iako se bilježi pad prometa i pad broja zaposlenih, porasla je prosjećna plata za 8,7% u odnosu na 2019. godinu. ˝I trgovina i na veliko i trgovina na malo u 2020. godini bilježe pad poslovne aktivnosti s tim što za razliku od trgovine na veliko gdje je smanjen broj zaposlenih, u trgovini na malo dolazi do blagog porasta broja radnika.Djelatnosti turizma, ugostiteljstva i hotelijerstva su među, pandemijom koronavirusa, najpogođenijim industrijskim granama. Intervencije vlada na svim nivoima nisu bile dovoljne, oblast je teško pogođena krizom i ne vidi se oporavak u skorije vrijeme. Iako se bilježi blago povećanje broja kompanija i zaposlenih u hotelijerstvu i ugostiteljstvu svi ostali statistički podaci su u padu. Ukazuju na izuzetno tešku situaciju i neophodnost hitne intervencije vlada na svim nivoima kako bi se ublažile posljedice i pokrenuo oporavak u oblastima turizma, ugostiteljstva i hotelijerstva na području cijele BiH pa tako i TK”, rekao je na konferenciji za novinare Dino Kalesić sekretar Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam.

(TIP)