Dodik: RS ne prihvata imenovanje Schmidta za visokog predstavnika

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da “Republika Srpska ne prihvata imenovanje njemačkog diplomate Cristiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH, niti bilo kakve njegove ingerencije”.

Dodik je rekao da je Vijeće za provođenje mira “blefirajući nešto navodno imenovao”, ocijenivši da je riječ o “neproceduralnom imenovanju na bazi ignorisanja”.

“Ta persona koju su oni navodno imenovali za svog visokog predstavnika, neće biti prihvatljiva i Republika Srpska neće prihvatiti ime, niti bilo kakve njegove ingerencije”, rekao je Dodik.

Dodik je pozvao javnost da “ne prihvati imenovanje Schmidta, jer on nije formalno ni imenovan”.

“Vi koji ste samozvani i koji blefirate ponovo hoćete da nam nametnete priču o nekom visokom predstavniku krijući se da je to Nijemac iza koga bi navodno trebalo da stoji Njemačka, a mi treba da se prepadnemo i kažemo ok. Nije ok, nije uredu, niste upravu, lažete, blefirate i petljate”, rekao je Dodik.

On je poručio da RS “neće da pristane na takvo blefiranje i blamažu međunarodnog faktora, jer oni nisu imali pravo da imenuju visokog predstavnika”.

“Nema ni Savjeta bezbjednosti u pogledu donošenja relevantne rezolucije kako su to oni sami rekli. Sve je to rađeno na jedan sumnjiv način, kao što je i BiH sumnjiva. To je samo dokaz da BiH ne treba da postoji kao zemlja”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da je “ovo najbolji dokaz da međunarodna zajednice ne vjeruje u BiH”.

“Ovo nije imenovani visoki predstavnik i molim našu javnost da to tako tretira”, rekao je Dodik i poručio da je na ovom imenovanju “pala priča predstavnika međunarodne zajednice o vladavini prava”.

U javnom diskursu već se koristi termin imenovan, kaže Dodik i dodaje da Schmidt nije imenovan.

“To je pokušaj imenovanja, to je blef ‘ako prođe prođe’”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, oni moraju da se suoče sa činjenicom da je Narodna skupština RS donijela zaključke koji su veoma precizni i jasni.

“Naravno da možemo da razgovaramo o novom visokom predstavniku pod uslovom da se poštuje procedure za njegov izbor i imenovanje. Ukoliko to ne bude, naravno da nećemo prihvatiti ni jedno drugo sumnjivo imenovanje, pa ni ovo koje su oni pokušali da naprave”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, “oni uporno krše međunarodno pravo i ne mogu da se pozivaju na vladavinu prava”.

(TIP/Srna/Foto: RTRS)