Studija pokazala što vozači misle o autonomnoj vožnji

Studija ukazuje na nelagodu koju imaju brojni vozači pri pomisli na autonomna vozila.

Studija koju su zajednički proveli Harvard i Američka asocijacija automobila (AAA) je otkrila kako se 53% vozača osjeća manje sigurnim na cesti koju koriste samovozeći kamioni, a njih 47% dijeli isto mišljenje bez obzira na tip samovozećih vozila u prometu.

AAA pritom naglašava kako se trenutno u 38 država provode pilot-projekti s autonomnim vozilima, a najpoznatiji su oni u Kaliforniji i Nevadi. Za ostale se gotovo i ne zna, pa je tako samo 35% ispitanika izjavilo kako se u nekim američkim državama smije koristiti sustav autonomne vožnje.

Kad su ti pilot-projekti u pitanju, 34% sudionika u studiji se pozitivno izrazilo o pilot-projektima, 36% se protivi njihovom provođenju, a 31% ih nema jasno mišljenje.

Od onih koji se protive autonomnoj vožnji i takvim programima, njih 77%, izjavilo je kako ih brine sigurnost pri vožnji na cesti sa samovozećim vozilima, a 62% ispitanika brine utvrđivanje krivca u slučaju nesreće s vozilom koje autonomno upravlja na cesti. Više od pola ispitanika smatra da javnost mora saznati kako se optimalno ponašati u blizini takvih vozila.

Studija otkriva i kako bi se sudionici u prometu osjećali sigurnije. Naime, čak njih 62% smatra da bi samovozeća vozila morala biti jasno označena, a 60% ih zagovara zasebne prometne trake za samovozeća vozila. AAA stoga sugerira da treba definirati smjernice za način distinkcije samovozećih vozila, prenosi Index.hr.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.