Preko veze do vakcine; Gdje je nestalo 2.098 doza vakcine u TK?!

Novi dan znači i novi problem kada je u pitanju vakcinacija na području Tuzlanskog kantona. Posljednjih dana aktuelne su priče o primanju vakcine preko veze i preko reda. Priča se po ulicama, kafama, ali i u skupštinskim klupama. Pitanje koje je izazvalo burnu raspravu, a na koje nadležni nisu dali odgovor jeste gdje je nestalo 2.098 doza vakcine.

Nakon što su zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona dobili podatke o pristiglim i apliciranim dozama vakcina, jednostavnom računicom došli su do zaključka da nedostaje 2.098 doza vakcina. Upozorio je na to DF-ov zastupnik Boris Krešić tražeći odgovore i poteze od nadležnih.

Odgovor je dobio od ministra zdravstva Bože Jurića (PDA): „Ako je bilo eventualnih zloupotreba u procesu vakcinacije, one su nastale na samom terenu – dakle, od osoblja koje sprovodi ili nadzire vakcinaciju u domovima zdravlja i to je isključivo u njihovoj nadležnosti“.

Ako za ono što se dešava u zdravstvu na području Tuzlanskog kantona nije nadležno resorno ministarstvo, ko je onda?  Dok ministar prebacuje lopticu odgovornosti, zastupnici traže da zdravstvene institucije dostave spisak vakcinisanih.

SDP-ov Dževad Hadžić navodi da će tako utvrditi je li bilo zloupotreba.

Sramota je, smatraju zastupnici i pozicije i opozicije, da se u ovakvim situacijama ne reaguje odmah. Sramota je i što kao kanton ne reagujemo na molbe i upite građana, poput onih studentskih.

„Nekoliko stotina studenata šeste godine medicine, naših budućih doktora, organizovano otišlo i vakcinisalo se u Srbiju, kao neko ko nije imao priliku da se vakciniše u TK, odnosno u svojoj državi“, istakao je SDA-ov Midhat Čaušević.

Ne trebamo se iznenaditi kada isti budući ljekari napuste državu u potrazi za boljim sutra. Tamo gdje se, umjesto preko veze,  ide preko truda, znanja i ljudskosti.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autorica: Azra Delmanović)