Biden pozvao američke obavještajne agencije da istraže porijeklo covida-19

Predsjednik SAD-a Joe Biden zatražio je  od američkih obavještajnih službi da “udvostruče” naopore da objasne porijeklo pandemije covida-19, i rekao da očekuje izvještaj za 90 dana.

On je u saopštenju rekao da postoji dovoljno dokaza da se zaključi “da li se virus pojavio preko ljudskog kontakta sa inficiranom životinjom ili poslije nesretnog slučaja u laboratoriji”.

Većina stručnjaka dugo je odbacivala teoriju nesretnog slučaja u laboratoriji u Wuhanu u Kini, ali je ta mogućnost ponovo postala aktuelna posljednjih sedmica u američkim raspravama.

Biden je rekao da većina u američkoj obavještajnoj zajednici ne vjeruje da ima dovoljno informacija da se procijeni koja od te dvije varijante je vjerovatnija.

On je dao instrukcije nacionalnim laboratorijama da pomognu u istrazi i pozvao Kinu da sarađuje sa međunarodnim istragama o porijeklu pandemije.

“SAD će takođe nastaviti da radi sa svojim partnerima sličnog mišljenja širom svijeta da izvrši pritisak na Kinu da ona učestvuje u punoj, transparentnoj međunarodnoj istrazi zasnovanoj na dokazima i da osigura pristup relevantnim podacima i dokazima”, rekao je Biden.

Američki predsjednik je ostavio mogućnost da čvrst zaključak možda nikad neće biti donijet obzirom na odbijanje kineske vlade da u potpunosti sarađuje sa međunarodnim istraživanjima.

“To što nismo mogli da pošaljemo naše inspektore na teren u prvim mjesecima će uvijek otežavati svaku istragu o porijeklu kovida-19”, dodao je Biden.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Beta-AP)