Očuvana likvidnost 176 gospodarskih subjekata

Vlada FBiH usvojila je u četvrtak na sjednici u Mostaru konačno izvješće Federalnog ministarstva prometa i komunikacija o dodijeljenoj financijskoj potpori u sektoru javnog cestovnog prijevoza putnika i JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo, s analizom pravdanja sredstava i učinka.

Ovo federalno ministarstvo dodijelilo je ukupno odobrenih 13.000.000 maraka korisnicima u željezničkom i sektoru javnog linijskog cestovnog prometa po raspisanom javnom pozivu i sukladno Uredbi o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije covida-19, objavili su iz Vlade.

Kada je riječ o cestovnom javnom prometu, pomoć od ukupno 10.000.000 maraka dodijeljena je za 176 korisnika odabranih na osnovu javnog poziva, a sredstva su utrošena za isplatu minimalnih bruto plaća i tekuće troškove poslovanja korisnika financijske pomoći.

U izvješću je navedeno kako je financijska pomoć dodijeljena korisnicima u ovom sektoru pomogla očuvanju radnih mjesta i održanju likvidnosti gospodarskih subjekata.

Subvencija od 3.000.000 maraka dodijeljena je JP Željeznice FBiH i namijenjena je isplati plaća isključivo do visine minimalno utvrđene u Federaciji BiH (uključujući doprinose i pripadajuće poreze), te za tekuće troškove poslovanja.

Uz danas usvojeno, Parlamentu FBiH će biti dostavljena i konačna izviješća o pomoći koja su dodijelila federalna ministarstva energije, rudarstva i industrije, zatim poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te okoliša i turizma, a koja je Vlada FBiH već ranije usvojila.

Iz Proračuna FBiH je, po osnovu Uredbe o interventnim sredstvima za pomoć najugroženijim sektorima u okolnostima pandemije izdvojeno 90.000.000 maraka.

(TIP/Fena/Foto: Emanuel Soca)