Bivši predsjednik Francuske ponovo na optuženičkoj klupi

U Francuskoj danas počinje još jedno suđenje bivšem desničarskom predsjedniku Nicolas Sarkozyju ovog puta zbog prekomjernog trošenja novca tokom njegove predizborne predsjedničke kampanje 2012. godine.

Suđenje, planirano da traje do 22. juna, trebalo je da počne 17. marta, ali je odloženo zbog hospitalizacije jednog od 13 optuženih zajedno sa Sarkozyjem.

Kako prenose francuski mediji, bivši predsjednik optužen je da je dozvolio prekomjernu upotrebu novca za svoju kampanju uprkos upozorenjima zaduženih za kontrolu troškova.

Sarkozyju (66) se zvanično sudi za nezakonito finansiranje izborne kampanje. Prijeti mu godinu dana zatvora i kazna od 3.750 eura.

Prema navodima optužnice, Sarkozy je za kampanju potrošio najmanje 42 miliona eura, dok je zakonski utvrđen prag od 22,5 miliona eura.

Sarkozyju, koji je bio predsjednik od 2007. do 2012. godine, već se sudilo početkom godine u aferi protiv korupcije i trgovine uticajem. On je na tom suđenju dobio tri godine zatvora, od kojih dvije godine uslovno. Bivši predsjednik je uložio žalbu na presudu.

Prije Sarkozyja čije se suđenje smatra presedanom u Francuskoj, još jedan bivši predsjednik se suočio sa suđenjem poslije odlaska sa funkcije. U pitanju je Jacques Chirac kojem se sudilo za pronevjeru ali ne tokom predsjedničkog mandata, već dok je bio gradonačelnik Pariza.

Iako se povukao iz političkog života 2016. godine, Sakorzy je i dalje veoma popularan u redovima desnice. Neki desničari vjeruju da bi on mogao da bude mogući kandidat na narednim predsjedničkim izborima, 2022. godine.

(TIP/Beta/Foto: AFP)