Ahmetaj Hrelja: Odlukom da ne učestvujemo u korupciji moguće ‘Svirati kraj!’

Regionalna antikorupcijska inicijativa (RAI) upriličila je u Sarajevu cjelodnevni performans a ‘tako je uništavanje novca prikazano simbolično dok se u stvarnosti novac zaista uništava kroz korupciju, koja je svuda oko nas’.

Menadžerica projekta nazvanog  ‘Prekinimo šutnju’ Elmerina Ahmetaj Hrelja kaže da se performansom željelo skrenuti pažnju na štetu koju korupcija nanosi društvu i na značajnu ulogu koju svaka osoba ima u borbi protiv korupcije.

– Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini korupcija svaki dan odnese tri miliona KM, ali ovome je moguće ‘Svirati kraj!’, odlukom da ne učestvujemo u korupciji – naglasila je.

Kako pojašnjava, sudjelovanjem u tom performansu građani su, pritiskom na taster ‘svirali kraj!’, simbolično zaustavili korupciju i dalje uništavanje svog novca.

– Ta gesta pokazala je koliko novca zajedno možemo spasiti od uništavanja kad ne prihvatimo da učestvujemo u korupciji. Na taj način poslali smo i poruku da smo uz zviždače – osobe koje prijavljivanjem korupcije donose hrabru i nesebičnu odluku, stavljajući sebe u službu javnog interesa – poručila je.

Performans je smješten u transparentni okvir, prikazujući svima vidljiv, ali u isto vrijeme nedodirljiv proces. Nedodirljiv sve dok građani ne djeluju i ne dignu glas.

– Ovaj put su to i uradili tako što su aktivno učestvovali u performansu i odabrali da, pritiskom na taster, «sviraju kraj» korupciji, i svojim potezom su spasili više od milion i 200 hiljada KM. Novac s kojim se mogu napraviti ili rekonstruirati škole, edukativno-zabavni centri za mlade, ustanove za brigu o starima i nemoćnima, centri za djecu sa poteškoćama u razvoju… Možda će ovaj potez biti prvi u nizu koji će pokazati spremnost da sviramo kraj korupciji – ističe se.

Kako navode organizatori, svaka konvertibilna marka koja se spasi od uništavanja može se i treba investirati u unaprjeđenje kvalitete života onih kojima taj novac pripada – stanovnicima Bosne i Hercegovine.

‘Sviraj kraj!’ dio je edukativno-informativne kampanje koju realizira Regionalna antikorupcijska inicijativa, uz finansijsku podršku Evropske unije, u okviru projekta ‘Prekinimo šutnju: Unapređenje politika i kulture prijavljivanja korupcije od strane zviždača na zapadnom Balkanu i u Moldaviji’.

U okviru projekta, RAI Sekretarijat radi na jačanju zakonodavnog i institucionalnog okvira za zaštitu zviždača, u skladu s novom Direktivom EU o njihovoj zaštiti.

Regionalna antikorupcijska inicijativa (RAI) je jedinstvena međuvladina organizacija, isključivo posvećena borbi protiv korupcije u Jugoistočnoj Evropi.

RAI Sekretarijat radi na unaprjeđenju regionalne saradnje i napora u borbi protiv korupcije osiguravajući zajedničku platformu za dijalog, razmjenu znanja i najboljih antikoruptivnih praksi u Jugoistočnoj Evropi.

(TIP/Fena/Foto: Via Media)