Ministar poljoprivrede u posjeti Čeliću

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Vahidin Smajlović i pomoćnik ministra za poljoprivredu i veterinarstvo Samid Šarac posjetili su Općinu Čelić i sa načelnikom Admirom Hrustanovićem razgovarali o protivgradnom sistemu i trenutnoj situaciji kada je u pitanju uzgoj jagode.

Ovom je prilikom potpisan ugovor o prijenosu sredstava Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva sa Općinom Čelić a koji se odnosi na uređenje i zaštitu zemljišta. Vrijednost ugovora o pretvaranju novih površina u poljoprivredno obradivo zemljište je 341 000 KM.

Sastanak je bio prilika za razgovor o protivgradnoj zaštiti jer je Općina Čelić zajedno sa općinama Srebrenik i Lukavac ušla u projekat uspostave sistema protivgradne zaštite na području TK koje bi provodilo resorno ministarstvo. Vrijednost ovog projekta je oko 300 000 KM za tri lokalne zajednice.

„Na području općine Čelić instalirane su tri protivgradne stanice a na ove dvije po šest tako da je ukupno postavljeno 15 stanica“, kazao je ministar Smajlović te dodao da je cilj ovog projekta da: „pomognemo poljoprivrednim proizvođačima jer štete od grada mogu biti ogromne. Projekat je u završnoj fazi a stanice spremne a ono što smo mi dogovorali je da idemo dalje u nabavku tih raketa da ih osposobimo za dejstvo. Općina Čelić je već raspisala javnu nabavku a Ministarstvo će obezbijediti dio sredstava“, rekao je ministar Smajlović.

Prvu radnu posjetu Čeliću resorni ministar Smajlović iskoristio je i za susret sa uzgajivačima jagoda i razgovor o trenutnim prinosima, mogućnostima povećanja proizvodnje kao i brenidiranju proizvoda po kojem je čelićki kraj poznat.

(TIP)