Foto: Rafting klub ‘Tuzlak’ učestvovao u raftingu na Velikom Rzavu, najčistijoj rijeci u Srbiji

Posustajanje pandemije i ublažavanje mjera zaštite, sa radošću su dočekali svi rafteri regije. Nakon godine pauze, ljubitelji raftinga i prirode su se 15.5.2021. godine okupili u Arilju na 8. Međunarodnoj regati. Plan je bio da se organizuje rafterski spust na rijeci Veliki Rzav, koja se smatra najčistijom rijekom u Srbiji. Organizator regate „Poteci Rzavom“ bilo je Ekološko udruženje “Rzav”, a u saradnji sa Svjetskom organizacijom za prirodu “WWF Adria”.

U kampu “Žuta stena”  okupilo je 80-ak raftera iz Srbije i Bosne i Hercegovine  spremnih da po prvi put veslaju u ovoj godini. Iz Bosne  i Hercegovine u kamp su stigli rafting klubovi “Viking” iz Visokog, Rafting klub “Žepče” i rafting klub Jajce. Rafting klub “Tuzlak” je  u Arilje došao  sa vrlo interesantnom posadom sastavljenom  od 15 članova iz Tuzle, Šipova i Jajca.

˝Kada se krenulo niz rijeku, zbog niskog vodostaja rafting se pretvorio u kanjoning. Rafteri su 5 kilometara planirane staze kroz  Visočki kanjon dijelom prepješačili, a dijelom preveslali uživajući u njegovoj netaknutoj ljepoti.  Početak rafterske sezone je bio lagan i nije mogao ljepše početi, jer  krajem maja slijedi Rafting na Krivaji, najizazovnijoj i ponajtežoj rafterskoj rijeci˝, istakao je predsjednik Rafting kluba ‘Tuzlak’ Muris Bulić.

(TIP)