Veliki pad broja oboljelih od COVID-19 u TK

Dok povoljna epidemiološka situacija obilježava prethodnih sedam dana, na proces vakcinacije nepovoljno utiču nedovoljne količine vakcina protiv Covid-19 i sporost kojom pristižu na područje Tuzlanskog kantona, rezime je današnjeg sastanka Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja pandemije COVID-19. Prema riječima ministra zdravstva TK Bože Jurića zabilježen je veliki pad broja oboljelih a registrovano 143 novih slučajeva COVID-a u 1.600 testiranih, dok je 20 građana preminulo.

U Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla hospitalizirano je 68 pacijenata i u narednim danima se očekuje da će svi biti prebačeni u jednu COVID bolnicu jer će zbog smanjenih potreba biti aktivna samo po jedna ambulanta i jedna bolnica za ove pacijente.

U Kantonalnom zavodu za javno zdravstvo u narednim danima očekuju dolazak 4.800 Pfizer i 10.000 AstraZeneca vakcina protiv Covid-19. Čitav proces vakcinacije još uvijek ide putem timova porodične medicine a trenutno se na Platformi za vakcinaciju registrovalo 14.000 građana. Kada je u pitanju oprema do sada je od UNDP-a došlo 39.000 maski i oko 30 000 rukavica a očekuje se i isporuka od 25 000 rukavica. Neophodni za ispravno funkcionisanje procesa vakcinacije: šprice, igle, tupferi i kutije za otpad već su isporučeni protekle sedmice, dok se početkom naredne očekuje velika količina PCR testova i briseva kao i frižider za održavanje hladnog lanca za potrebe Zavoda za javno zdravstvo.

Ovom prilikom razgovaralo se o mogućnostima prilagođavanja potrebama kantona plana vakcinacije protiv COVID-19 koji je prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije izdao Zavod za javno zdravstvo FBiH.

I pored stabilizacije epidemiološke situacije, rečeno je ovom prilikom, Uprava policije TK pojačala je aktivnosti pa je u periodu praznika kontrolisano 1297 ugostiteljskih objekata i 205 tržnih centara. Od 1050 osoba koje su kontrolisane u vrijeme lične izolacije dvoje nije poštivalo izrečenu mjeru.

Saradnja policije i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove rezultirala je efikasnim djelovanjem inspekcije pa je od 19 sanitarnih nadzora registrovano 4 prekršaja dok su, kada su u pitanju ugostiteljski objekti, u deset slučaja bile prekršene epidemiološke mjere.

(TIP)