Uprkos apelaciji Ustavnom sudu BiH, RS i Srbija polažu temeljac za izgradnju HE

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da će vlade Republike Srpske i Srbije u narednom periodu realizovati projekte vrijedne više od milijardu i 600 miliona KM.

Višković je nakon zajedničke sjednice vlada Republike Srpske i Srbije, koja je održana u Istočnom Sarajevu, rekao da će danas biti položen kamen temeljac za Projekat HES “Gornja Drina”.

“Tu su tri hidroelektrane `Buk bjela`, `Foča` i `Paonci`. To je investicija više od milijardu i 100 miliona KM“, pojasnio je Višković.

On je rekao da je u planu i realizacija izgradnje auto-puta od Sremske Rače do Bijeljine, što će Srbija pomoći sa 100 miliona eura, kao i izgradnja aerodroma u Trebinju.

“To su značajni infrastrukturni projekti između Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije”, rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, prethodnih 10 godina i prethodnih 10 zajedničkih sjednica doveli su do ovoga danas.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Istočnom Sarajevu da je Srbija u Republiku Srpsku od 2014. godine do danas u putem raznih projekata i donacija uložila više od milijardu eura.

“Kroz projekte koje danas pokrećemo, HE Buk bijela, deonica puta Bijeljina-Rača i kroz aerodrom Trebinje do prvog kvartala 2022. godine uložiće 484 miliona evra”, kazala je Brnabić poslije zajedničkih sjednica vlada Srbije i RS u Istočnom Sarajevu.

Uz najavljene projekte podrške četiri opštine, Kostajnici, Kozarskoj Dubici, Nevesinju i Drvaru, između 10 do 12 miliona eura investicija, ulaganje Srbije u RS iznosi 500 miliona eura.

Premijerka Srbije najavila je da će Srbija u narednim godinama investirati u HE “Foča” i “Paunci”, u okviru hidroenergetskog sistema “Gornja Drina”, što znači ulaganje od 787 miliona eura u naredih nekoliko godina.

“Zajedno sa ostalim projektima, prosveti, zdravstvu… i ostalim projektima i donacijama, koje su iznosile 82 miliona evra, Srbija je od 2014. godine do sada uložila oko milijardu evra”, naglasila je Brnabić. Prema njenim riječima, od 2014. godine, od kada je u Srbiji na vlasti SNS vodi se potpuna drugačija politika prema RS.

Premijerka Srbije je čestitala izlazak RS na Londonsku berzu i na odličnim rezultatima ekonomskog rasta.

“Oporavak koji je RS doživela u prvom kvartalu ove godine jedan je od rezultata naše saradnje, naših investicija i pomoći”, istakla je Brnabić.

Opozicija u RS oštro je kritikovala zaduženje RS na Londonskoj berzi od 300 miliona eura, navodeći da je ono nepovoljno, jer se RS zadužila po “zelenaškoj kamatnoj stopi” od pet posto.

Opozicija u RS također je upozorila da je dug po glavi stanovnika u RS iznosi 2.872 eura, kao i da je učešče ukupnog duga u bruto domaćem proizvodu RS premašuju 55 posto.

(TIP/Izvor: federalna.ba/agencije)