Vlada TK s oko 600.000 KM pomaže ugostiteljima i hotelijerima

Kako u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine, tako se i ugostitelji i hotelijeri na području Tuzlanskog kantona usljed smanjenih prihoda zbog pandemije koronavirusa susreću s mnogobrojnim problemima, koji su izraženi u ovim oblastima. Stoga će Vlada Tuzlanskog kantona kroz različite programe pomoći ovom sektoru sa oko 600.000 maraka, što predstavlja prva osigurana sredstva za ove djelatnosti.

Kako je ranije obećano, podrška ugostiteljima i hotelijerima na području Tuzlanskog kantona neće izostati. Svjesni su toga u Vladi i resornom ministarstvu pogotovo ako se u obzir uzme negativan položaj ove grane privrede uz smanjene smanjene prihode u proteklom periodu. Sredstva koja su osigurana bi trebala biti raspoređena do kraja juna, a procedura je u toku.

– Nakon preliminarne liste privrednih subjekata koji ispunjavaju uslove, ostavit ćemo pet dana za prigovore na preliminarnu listu – ističe Hamza Bešić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK-a (SDP).

Ugostiteljima je najteže palo otpuštanje radnika na koje su bili primorani, smanjenje plaća,  kao i pad prometa za oko 70 posto.

– Svjesni smo da, nažalost, veliki broj radnika u ovom sektoru prima minimalnu plaću, ali nisu svi. Tako da će svakom privrednom subjektu biti refundirano koliko je uplatio državi, toliko će mu država na ovaj način vratiti – precizira Bešić.

Ugostitelji su tražili i pomoć gradskih vlasti u prevazilaženju krize u kojoj su se našli, budući da je nastavljena  tendencija pada prihoda bez obzira na nešto povoljniju situaciju kada je u pitanju pandemija. Zabrinjavajuće je da je veliki broj uposlenih u ovoj oblasti i dalje ostaje bez posla.

– I dalje akcentiramo na nekim drugim stvarima i problemima koji se gomilaju od prije, a to je produžavanje radnog vremena ljeti i zimi, ukidanje masovnog ispijanja alkohola na javnim mjestima. Zahtjeva je mnogo – navodi Edin Omerović, predsjednik Grupacije ugostitelja TK-a.

U Vladi Tuzlanskog kantona izrazili su i nadanja da u narednom periodu epidemiološka situacija neće nametnuti uvođenje restriktivnijih mjera. Ugostitelji su  svim nadležnim uputili i određene zahtjeve s ciljem očuvanja ove djelatnosti.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autor: Dino Durmić/Foto: Ilustracija)