Nastavak potrage za nestalim muškarcem u kanjonu Rakitnice

Ekipe GSS Sarajevo danas su nastavile potragu za nestalom osobom u kanjonu Rakitnice.

Kako je saopćeno, na teren je izašlo devet timova, raznih specijalnosti: Timovi za spašavanje na vodi i pod vodom, Timovi za kopnenu podršku, Timovi sa dronovima.

– Plan je da se iz više pravaca napravi prilaz prema kanjonu te da se u toku dana pregleda i pretraži veći dio samog kanjona. Samu potragu otežavaju teški vremenski uslovi, kiša, magla, susnježica i hladnoća – naveli su iz GSS Sarajevo.

Podsjećamo, GSS Stanica Sarajevo dobila je obavijest od policije da se muška osoba srednje životne dobi uputila u kanjon Rakitnice u petak 7. maja 2021. godine u popodnevnim satima.

Porodica je prijavila nestanak policiji, koja je obavijestila operativni centar Kantona Sarajevo kao i GSS Stanicu Sarajevo.

– Akciju spašavanja otežava vodostaj rijeke Rakitnice, kao i gusta magla koja se spustila u kanjon. Sam kanjon Rakitnice je izuzetno zahtjevan i za prolazak cijelog kanjona je potrebno od tri do pet dana uz korištenje adekvatne opreme. Ukoliko današnja potraga ne da rezultate u narednim danima će se organizovati opsežna potraga na cijelom dijelu kanjonja Rakitnice – kazali su iz GSS-a.

(TIP/nap)