Vrhovni sud potvrdio presudu ocu koji je s balkona bacio svoje četvero djece

Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je presudu zadarskog Županijskog suda koji je 55-godišnjaka osudio na 30 godina zatvora i psihijatrijsko liječenje zbog četiri teška pokušaja ubojstva jer je 28. veljače 2019. s prvog kata kuće u Pagu bacio svoje četvero djece.

Najviši sud je priopćio da je u jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženik nalazi od 28. veljače 2019., a izrečena mu je i sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja koja će se provoditi u okviru zatvorskog sustava.

Vrhovni sud smatra da utvrđene pojedinačne kazne zatvora u trajanju od osam godina za svako djelo, kao i izrečena jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora od 30 godina, u svemu odgovaraju težini počinjenih kaznenih djela, okolnostima počinjenja djela te ličnosti samog optuženika za kojeg sud u priopćenju navodi samo inicijale.

Najviši sud ističe da je prvostupanjski sud pravilno otegotnim cijenio dosadašnju osuđivanost zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava. Olakotnim je cijenjeno njegovo priznanje, izraženo žaljenje te bitno smanjena ubrojivost.

Sud je nadodao da je osuđeniku utvrđen psihoorganski sindrom uzrokovan oštećenjem moždanih funkcija zbog čega ima trajno oštećenje psihičkih funkcija i oscilacije u psihičkom stanju, a narušeno mu je i fizičko zdravstveno stanje.

Ukupnost društvenih uzroka ovog tragičnog događaja, naglasio je sud, također je uzeta u obzir. Oni su, dijelom, pozicionirani i unutar funkcioniranja sustava socijalne skrbi koje je očito trebalo poboljšati, pojasnio je sud precizirajući da je obitelj bila pod tretmanom Centra za socijalnu skrb od 2012. godine, a koji je zaključio da je roditeljima potreban savjetodavni rad u odgoju njihove maloljetne djece. No, to se ostvarivalo isključivo povremenim odlascima u obitelj.

”Ovako odmjerena jedinstvena kazna, koja obuhvaća i kaznu iz opozvane uvjetne osude, nužna je i pravedna da bi se njome iskazao odgovarajući prijekor društva prema počiniteljima takvih kaznenih djela. Istovremeno će se kaznom u potrebnoj mjeri utjecati na optuženika da shvati krajnju neprihvatljivost vlastitog postupka i upozoriti druge građane da se klone sličnih ponašanja”, zaključio je Vrhovni sud.

S obzirom da je riječ o kazni od 30 godina zatvora protiv drugostupanjske presude Vrhovnog suda dopuštena je žalba o kojoj u trećem stupnju također odlučuje Vrhovni sud.

Osuđenog oca optužnica tereti da je 28. veljače 2019. oko 6 sati, u kući u Pagu gdje je sa suprugom i djecom bio podstanar, svoje četvero djece dok su spavala uzeo iz spavaće sobe te ih jedno po jedno, u namjeri da ih ubije, bacio s terase ispred ulaznih vrata.

Djeca su s visine od gotovo pet metara pala na betonsku podlogu u dvorištu. Dvije djevojčice i jedan dječak pritom su teško ozlijeđeni, dok je jedna djevojčica ozlijeđena lakše, prenosi Hina.

(TIP/Hina/Foto: Arhiva)

  1. Ovakva nam BHRT i ne treba. Pretpaltu samo plaćaju Bošnjaci, a trpe uvrede svaki dan. Voditelji i urednici su im…