Video/Razvoj ženskog preduzetništva u usponu u BiH: Rabija sa kćerkom Selmom preuzela upravljanje građevinskim preduzećem u Gračanici

Razvoj ženskog preduzetništva posljednjih godina u Bosni i Hercegovini dobija sve više na značaju, posebno zahvaljujući podršci evropskih fondova. Postizanje rodne ravnopravnosti i dalje je dug put u našoj zemlji. Međutim, primjeri brojnih uspješnih preduzetnica dokazuju da idemo u pozitivnom smjeru.

Nakon smrti supruga, Rabija je sa kćerkom Selmom preuzela upravljanje građevinskim preduzećem u Gračanici. Niko, kažu, nije vjerovao da će uspjeti. Već šest godina uspješno vode firmu sa 90 zaposlenih i izvoze u Hrvatsku.

Uprkos preprekama, brojne žene danas su uspješne poduzetnice, a među njima i na stotine okupljenih u Udruženju „Snaga žene“. Zahvaljujući prvenstveno evropskim fondovima, danas se uspješno bave plasteničkom proizvodnjom i imaju vlastite prihode.

Naše sagovornice imaju namjeru aplicirati na pozive Evropske unije u narednom periodu. Iz Privredne komore Tuzlanskog kantona kažu da ta praksa u BiH nije dovoljno razvijena, a može značajno doprinijeti unapređenju rodne ravnopravnosti.

Žene su značajna, ali nedovoljno iskorištena snaga u privredi Bosne i Hercegovine. Ipak, zahvaljujući fondovima iz Evropske unije, čiji je jedna od ciljeva ravnopravnost spolova, u ovoj zemlji sa visokom stopom nezaposlenosti, brojne žene su dobile mogućnost rada i danas su uspješne poduzetnice.

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Autorica: Mirela Bektić)