Na Manjači i službeno najavlјena vježba OS BiH i SAD ‘Brzi odgovor 21’

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović, komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Radovan Ilić i šef ODC-a Ambasade SAD u BiH major Taib Grozdanić u Centru za borbenu obuku OS BiH na Manjači kod Banjaluke službeno su predstavili bilateralnu vježbu OS BiH i OS Sjedinjenih Američkih Država „Brzi odgovor 21/Immediate Response 21“.

Medijima je na raspolaganju bio i komandant Komande za obuku i doktrinu OS BiH brigadir Slaven Blavicki, kao direktor vježbe „Brzi odgovor 21“. Vježba u kojoj će učestvovati oko 500 pripadnika OS BiH i oko 700 američkih vojnika održavaće se na vojnim poligonima OS BiH Manjača i Glamoč te kasarni i aerodromu Dubrave kod Tuzle, od 17. maja do 02. juna 2021. godine. Predsjedništvo BiH ovu je vježbu odobrilo u februaru 2020. godine.

„U eri u kojoj dominiraju različite vrste sigurnosnih prijetnji zajedničko djelovanje od krucijalne je važnosti, kao i šira multinacionalna koordinacija radi efikasnog odgovora na te prijetnje,“ rekao je ministar Sifet Podžić.

„Učešćem u ovoj vježbi OS BiH pokazuju spremnost za zajedničko djelovanje sa OS SAD-a i partnerskih zemalјa, ali daju i dodatni motiv za naše OS, da uče od najbolјih i nastave s procesom dalјnje profesionalizacije i modernizacije. Opredijelјenost naših prijatelјa iz SAD-a da budu snažan oslonac OS BiH i ovaj se put dokazuje i meni je posebno drago zbog toga”, dodao je Podžić.

Vježba „Brzi odgovor 21“, dio je velike multinacionalne vježbe “Branilac Evrope 21” (Defender Europe 21) koju Komanda Oružanih snaga SAD-a za Evropu i Afriku provodi povezujući četiri različite vojne vježbe na evropskom tlu. Radi se o ukupno oko 28.000 učesnika u četiri povezane vježbe, koje će se održati na 31 vojnom poligonu u 12 država, s učešćem oružanih snaga iz ukupno 27 zemalјa. Načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović je istakao da je ove godine to glavni događaj iz domena obuke OS BiH, na kojom bi se još jednom pokazale sposobnosti Batalјonske borbene grupe lake pješadije (INF-L-BNG) Oružanih snaga BiH, koja je deklarisana da u budućnosti bude interoperabilna sa snagama partnerskih zemalјa NATO-a.

Generalmajor Radovan Ilić zaklјučio je da će učešće OS BiH u ovoj vježbi zasigurno ojačati nivo operativnih sposobnosti i profesionalizma OS BiH. Šef ODC-a Ambasade SAD u BiH major Taib Grozdanić podsjetio je da je ovo najveća vježba Oružanih snaga BiH u novijoj historiji, istakavši da „kada imate dobre partnere uz sebe, sve je lakše“. Posebna pažnja na vježbi će se posvetiti poštivanju epidemioloških mjera zaštite od pandemije COVID-19. Novinari će biti pozvani i da proprate dolazak glavnine američkih snaga na Međunarodnom aerodromu Sarajevo ove sedmice, te dan uvaženih gostiju pred kraj same vježbe na Manjači.

(TIP/Nap)