Video: Španija ukinula vanredno stanje, alkoholizirani mladi na ulicama

Španija je u nedjelju ukinula izvanredno stanje u zemlji koje je zbog pandemije koronavirusa bilo na snazi tijekom posljednjih šest mjeseci, čime više nema policijskog sata.

Od sada će isključivo svaka od 17 autonomnih pokrajina odlučivati o ograničenju kretanja stanovnika ali više neće imati zakonski “kišobran” koji im je bez sudske odluke omogućavao ograničenje fundamentalnih prava građana, poput slobodnog boravka na ulici.

Od ponoći 47 milijuna stanovnika smije slobodno putovati iz pokrajine u pokrajinu bez nošenja potvrde o razlogu putovanja. Dosad je, naime, bio dopušten izlazak iz pokrajina poput Madrida, Galicije ili Katalonije jedino uz potvrdu o odlasku na posao ili o hitnom slučaju.

Istek izvanrednog stanja bio je od početka najavljen za 9. svibnja a socijalistička vlada Pedra Sáncheza nije ga nastojala produžiti. Noćni policijski sat su, međutim, zadržale regionalne vlasti Balearskih i Kanarskih otoka, Valencije i Navarre ali tek se očekuje odluka suda o tim mjerama.

Sudovi će od sada imati posljednju riječ i kada je riječ o većem okupljanju ljudi. Katalonija je zbog visokog broja novooboljelih dobila odobrenje suda da zadrži maksimalni broj okupljanja na 6 osoba, u svim unutranjim i vanjskim prostorima.

Druge mjere, poput obvezatnog nošenja maski, ostaju na snazi u čitavoj Španiji. Kafići, restorani, kazališta, muzeji i kina i dalje će imati skraćeno radno vrijeme, a vrijeme kada moraju zaključati vrata određivat će regionalne vlasti.

Španija je u početku pandemije bila jedna od najpogođenijih zemalja u Europi pa je bilo uvedeno izvanredno stanje tijekom 100 dana, kada su stanovnici bili zatvoreni u stanovima. Kasnije je socijalistička vlada Pedra Sáncheza dobila odobrenje parlamenta za novo izvanredno stanje koje je pokrajinama zakonski dopuštalo noćni policijski sat ali preko dana je bio dopušten izlazak iz kuća te slobodno kretanje ulicama.

U posljednja dva tjedna je dijagnosticiran koronavirus kod 200 osoba na 100.000 stanovnika dok je krajem siječnja bio vrhunac s 900 oboljelih. Gotovo 6 milijuna stanovnika, odnosno 12,5 posto ukupne populacije, cijepilo se s obje doze cjepiva protiv koronavirusa.

Čim je u subotu u ponoć prestalo izvanredno stanje, a time i policijski sat, tisuće mladih su u gradovima poput Madrida, Barcelone i Bilbaa izašle na ulice te se zabavljali uz alkohol čitavu noć. Gradska policija u Madridu morala je rastjerati gomilu s glavnog madridskog trga Puerta del Sol. Dosad su smjeli biti na ulicama do 23 sata, i to maksimalno šest osoba zajedno, a u protivnom bi bili kažnjeni novčano.

Prošli tjedan je na regionalnim izborima u Madridu premoćno pobijedila konzervativna Narodna stranka uz predizbornu poruku “Sloboda”, čime je dosadašnja predsjednica Isabel Ayuso ostala na vlasti.

Od početka pandemije u Španiji se inficiralo 3,5 milijuna stanovnika od kojih je umrlo njih 78.800.

(TIP/Hina/Foto: REUTERS/Nacho Doce/Ilustracija)