Krug 99 dao podršku inicijativi Denisa Bećirovića; SDA pozitivno odgovorila Nikšiću i MIjatoviću: ‘Godinama propagiramo zajednički nastup u RS-u’

Delegat u Domu naroda BiH Denis Bećirović (SDP) uputio je javni poziv predsjednicima parlamentarnih političkih stranaka, bosanskohercegovačke političke orijentacije, da se formira nadstranački pokret za zaštitu nezavisne, suverene, nedjeljive i demokratske države Bosne i Hercegovine.

“Ovaj čin predstavlja opravdan i ozbiljan poziv političkim grupacijama u našoj državi nakon poplave tzv. “non-paper” dokumenta i otvorenih secesionističkih prijetnji.  Ponova je izbio na svjetlo dana morbidni antibosanski politički galimatijas kojim se država Bosna i Hercegovina pretvara u predmet hegemonijskih aspiracija velikodržavnog nacionalizma”, saopćeno je iz Kruga 99.

“Podržavajući ideju i zahtjev za nadstranačkim političkim povezivanjem parlamentarnih stranaka, gospodina D. Bećirovića, u cilju zaštite države Bosne i Hercegovine, kao slobodna intelektualna organizacija bosanskohercegovačkog društva, Krug 99 poziva i druge aktere javnosti na profiliranju političkih ideja i stavova koji će biti u interesu svih građana Bosne i Hercegovine. Neosporna je činjenica da više niko nema nikakvo pravo da uznemirava građane naše države s bolesnim i iracionalnim velikodržavnim projektima. Vrijeme osvajačkih ratova i mijenjanja granica na Balkanu je prošlo! Država Bosna i Hercegovina je suverena i teritorijalno neupitan država u Evropi!”, dodaju iz Kruga 99.

SDA pozitivno odgovorila Nikšiću i MIjatoviću: Godinama propagiramo zajednički nastup u RS

Poziv koji je  uputio SDP na okupljanje svih probosanskohercegovačkih stranaka u Republici Srpskoj, kako bi se formirao novi, treći politički blok u manjem bh. entitetu, podržali su iz Stranke demokrateske akcije (SDA).

Iz ove stranke su rekli da je to ideja koju SDA propagira već godinama, ali za koju u prošlosti, kako kažu, nažalost, upravo SDP nije imao razumijevanje i interes.

“SDA nikada nije odbijala učešće u projektima koji su dobri za državu Bosnu i Hercegovinu, a naročito u onim projektima za koje se sama zalagala. Spremni smo da o zajedničkom nastupu u entitetu RS razgovaramo sa svim političkim strankama koje prepoznaju tu potrebu”, kažu iz SDA.

Dodali su da sve ideje koje će doprinijeti jačanju države Bosne i Hercegovine i njenih institucija, omogućiti snažniji ekonomski razvoj i iskorak na euroatlantskom putu imat će bezrezervnu podršku SDA.

“Pa tako i mogućnost zajedničkog nastupa u entitetu RS. Spremni smo i na formiranje širokog patriotskog fronta koji bi se na državnom nivou suprostavio retrogradnim i secesionističkim snagama”, istakli su iz SDA.

Podsjećamo, jučer su predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a najavili formiranje trećeg bloka stranaka u Republici Srpskoj, pored stranaka okupljenih oko Saveza nezavisnih socijaldemorkata (SNSD) i opozicije, a koji će biti probosanski orijentiran.

(TIP/Nap)