Prezentovan projekat promocije turističkih potencijala u TK

Via Pannonica naziv je idejnog projekta koji ima za cilj identifikaciju, te zajedničku izgradnju i promociju turističkih potencijala cijele sjeveroistočne Bosne. Ovaj projekat, kojeg podržava i  Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), bio je povod za današnji sastanak premijera Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića i predstavnika Centra za promociju europskih vrijednosti Europlus iz Doboja.

Nakon prezentiranog idejnog projekta premijer Hodžić je zaključio da projekat Via Pannonica može donijeti rezultate u podizanju konkurentnosti turističkog sektora. Naglašeno je da TK obiluje prirodnim potencijalima koji bi mogli privući strane turiste. Najprepoznatljivija je tuzlanska so, Panonska jezera, te bogato kulturno historijsko naslijeđe širom kantona.

„Turistički sektor je najviše oštećeni sektor u pandemiji, i ništa više u tom sektoru neće biti isto. Moramo se prilagođavati novom dobu. Ovim projektom ćemo turističku ponudu predstaviti na jedan novi način. Integrišemo i osnažujemo ponudu sjeveroistočne Bosne, koja uz Tuzlanski kanton objedinjava i dijelove entiteta Republika Srpska i Distrikta Brčko i projektom Via Panonica pokušavamo da turizam TK uklopimo u savremene tokove digitalne promocije turističkih potencijala“, kazao je Hodžić  nakon sastanka.

Predviđeno je da Projekat uključi veliki broj sudionika, resorna ministarstva entiteta Federacija BiH i Republika Srpska, Distrikta Brčko, Turističke zajednice Kantona, gradova, općina, dodao je premijer Hodžić.

Začetnik ideje spomenutog projekta je Centar za promociju europskih vrijednosti Europlus, a projekt menadžer Goran Božić smatra da se ovim može dovesti do značajnog razvoja turizma u sjeveroistočnoj Bosni. Tuzlanski kanton sa svojom prirodnom pozicijom, kao središte ove regije i sa Tuzlom kao najvećim urbanim centrom ovog dijela države, je nosioc svih aktivnosti, dodao je.

Cilj projekta je da se stvore preduslovi, da se razvije turistička privreda ovog zapostavljenog dijela BiH, koji je bogat  turističkim potencijalima, navodi Božić.

Jedan od ciljeva ovog projekta je da se u saradnji s Vladom TK i Turističkom zajednicom TK izradi strategijski okvirni dokument, koji će definisati pravce razvoja turizma u TK, a i cijelog sjeveroistočnog dijela BiH.

Naglasio je da je razgovarano i sa  potencijalnim donatorima u podršci oporavku turizma poslije pandemije COVID-a, tvrdeći da će se nastojati obezbijediti dodatna sredstva, koja će pomoći da se aktivnosti po ovome projektu implementiraju.

(TIP/Video: Fena)

  1. Ovakva nam BHRT i ne treba. Pretpaltu samo plaćaju Bošnjaci, a trpe uvrede svaki dan. Voditelji i urednici su im…