Foto: Vaskršnje radionice SKPD ˝Prosvjeta˝ u Tuzli

U organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” povodom velikog praznika Vaskrsa, u Tuzli su organizovane Vaskršnje radionice svake subote tokom mjeseca aprila. Djeca, ali i oni malo stariji, imali su priliku da osim učenja običaja vezanih za Vaskrs i bojenje jaja, pogledaju epizodu obrazovne serije “Bukvar pravoslavlja” posvećenu Vaskrsu.

Kako bi izbjegli monotoniju i u rad na časovima unijeli neke novine, ove godine prvi puta su učili da šaraju jaja voskom. Šaranje jaja voskom je stara tehnika veoma cijenjena i zahtjevna. Vosak se nanosi zagrijanim perom na ljusku jajeta prije bojenja. Prilikom bojenja, dijelovi koji su bili prekriveni ostaju neobojeni. Osim voska, jaja su ukrašavali lijepljenjem lišća i cvjetova, a zatim spuštali u lukovinu dobijajući otisak na ljusci. Ove načine ukrašavanja vaskršnjih jaja tako čuvaju od zaborava.

Djeca su kroz radionicu “Praznici – nekad i sad” mogla da upoznaju načine proslavljanja praznika prije više od stotinu godina, ali i da čuju Vaskršnju besjedu, koju je u tuzlanskom hramu govorio daleke 1905. godine tadašnji katiheta Velike gimnazije u D. Tuzli, potonji episkop, a koliko su te riječi primjenjive i danas:

“Kao što je divan vedar svijetao dan iza mračne noći, kao što je ljupko i nježno proljeće iza duge i nesnosne zime, kao što je prijatna i velika radost iza crnih dana teške žalosti i nevolje – tako i još veću prijatnost, radost i sreću donio je grješnom rodu čovječijem svijetli Vaskrs Hristov.”

U saradnji sa nekoliko osnovnih škola iz regiona, a na poziv Prosvjetine škole srpskog jezika, organizovana je zajednička izložba dječjih radova.
Na završnoj izložbi pokazani su radovi učenika OŠ “Rade Drainac” Borča, OŠ “Nikola Tesla” Beograd, OŠ “Filip Višnjić” Beograd, OŠ “Husino” Husino, OŠ “Veljko Čubrilović” Priboj, OŠ “Dvorovi” Bijeljina, OŠ “Dositej Obradović” IO “Olga Petrov” Baranda, OŠ “Milivoje Borović” Mačkat, IO u Krivoj Reci, “OŠ “Vuk Karadžić” Trebinje, OŠ “Vožd Karađorđe” Aleksinac i Škole srpskog jezika “Jutra plavog sljeza” Tuzla.
Djeca su uz pomoć svojih učitelja, vjeroučitelja, vaspitača i mentora stvarala, smišljala i kroz crteže iskazala veliku kreativnost, maštovitost i radost u iščekivanju najvećeg praznika.

Nakon završene izložbe posjetioci su mogli da pogledaju priču “Hristos voskrese” snimljenu po motivima priče Sime Matavulja. Kako jedna razmažena bogataška kćer u Beogradu, na Vaskrs, doživljava veliku promjenu i konačno vidi svijet oko sebe.

Vedroj atmosferi doprinijele su izložene karikature i šale iz stare štampe. Bile su to zanimljive radionice, drukčije po sadržaju od dosadašnjih, neobične zbog velikog broja radova, koji su pristigli, ispunjene iščekivanjem praznika.

Radionice su održane uz strogo pridržavanje propisanih epidemijskih mjera.

(TIP)