Od čega zavise cijene stanova? Bit će još skuplji…

Izvještaji uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove pokazali su da su najveći promet nekretninama u općinama Novo Sarajevo i Centar, te Tuzli, Banjaluci, Zenici i Mostaru…

U ovoj, ali i prethodnoj pandemijskoj godini, osim osnovnih namirnica,povećane su i cijene nekretnina. No, bez obzira na veće cijene, kupovina nekretnina trenutno je jedno od najvećih ulaganja u Bosni i Hercegovini,tvrde iz agencija za nekretnine.

Stan u kojem se nalazim ima 63 kvadrata. Cijene kvadrata su porasle u vrijeme pandemije, pa tako sada iznose oko 2.450 maraka. Brojni su razlozi poskupljenja, nedostatak radne snage ali i skuplji materijali.

Spaho Ljajić, vlasnik agencije za nekretnine pojašnjava:

– Trend šta se bolje prodaje i šta je aktuelno, jeste da se manje kupuju stanovi u starogradnji zato što sve više investitori ili kupci izbjegavaju da kupe stanove tamo gdje moraju ulagati.

Najskuplji kvadrat je u centru Sarajeva i iznosi i do 6.000 maraka. Cijene se razlikuju po gradovima, najveće su u Sarajevu, a najpovoljnije u Gradačcu, Bugojnu, Brčkom i Trebinju. Kupci najčešće biraju stanove po lokaciji, broju spratova i parkingu, navodi se u prilogu BHRT.

Ljubiša Marković, bilježnik, smatra:

– Poslovi nisu stali, ljudi kupuju, prodaju, uzimaju kredite i mislim da je to pozitivno za cijelu ovu depresivnu sliku oko kovida.

Izvještaji uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove pokazali su da su najveći promet nekretninama u općinama Novo Sarajevo i Centar, te Tuzli, Banjaluci, Zenici i Mostaru.

Nakon što smo vidjeli kolike su cijene kvadrata u Sarajevu ,došli smo u Istočno Sarajevo, gdje su cijene dosta niže, iznose oko 1.600 maraka. Kako su kazali iz agencije za nekretnine, cijene su veće u vrijeme pandemije nego prije kada su bile 1.400 maraka. Kazali su da je sve veća potražnja za manjim stanovima.

Moguće je očekivati povećanje cijena stanova, jer je, kako su nam kazali iz agencija, stanogradnje sve manje. Osim lokacije i realne vrijednosti nekretnine na tržištu važan je i društveno-ekonomski trenutak u kojem kupujete ili prodajete.

Pogledajte prilog…

(TIP/Foto: Ilustracija)