Komšić, Hadžikadić i Bijedić prave novu političku stranku?! Oglasili se iz Platforme za progres: Nastavljaju se razgovori o zajedničkom djelovanju građanskih stranaka

Demokratska fronta (DF) Željka Komšića uskoro bi mogla prestati da postoji ukoliko se ostvari plan koji je inicirala Platforma za progres (PZP) s ciljem osnivanja potpuno novog političkog subjekta u koji bi ušli kadrovi nekoliko partija.

Kako nezvanično saznaje Klix.ba, prije mjesec do dva održan je prvi sastanak na inicijativu Mirsada Hadžikadića, predsjednika Platforme za progres, koji je ponudio Željku Komšiću da naprave novi politički projekat što bi značilo gašenje Demokratske fronte.

Nakon sastanka u Sarajevu, uslijedili su razgovori i u Tuzli. Oko Platforme za progres (PZP) i Demokratske fronte (DF) trebali bi se okupiti i Socijaldemokrati BiH (Enver Bijedić), Građanski savez (GS)i Pokret Socijalne pravde i demokratije (SPD).

Komšić je načelno pristao na ponudu i ova tema već se našla na Predsjedništvu DF-a. S druge strane, plan Hadžikadića jeste da on bude kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda na Općim izborima 2022. godine?!

Prva opcija, oko koje se svi slažu, jeste formiranje potpuno nove političke stranke što bi bilo jednostavnije, i zbog kandidatskih listi i zbog sveopćeg dojma jedinstva u javnosti. Druga opcija je široka koalicija, no to je manje vjerovatno. U narednim danima bit će održan novi sastanak.

Ono što je zamišljeno kao cilj jeste ukrupnjivanje opozicije kroz spajanja nekoliko političkih stranaka ljevice i centra, koje gube biračko tijelo ili ga imaju nedovoljno za bilo kakav ozbiljniji poduhvat. S toga bi ujedinjenje nekoliko stranaka značilo i veću nadu za uspjehom na narednim izborima.

Kako saznaje Klix, za sada se nije razgovaralo ko bi mogao biti lider nove političke partije u BiH.

Dodajmo i da je predsjednik Platforme za progres (PZP) Mirsad Hadžikadić potvrdio za Klix.ba da postoje razgovori na nekoliko nivoa u vezi sa mogućim koalicijama, ali i ujedinjenjem određenih stranaka, a sve s ciljem zajedničkog nastupa na izborima 2022. godine. O imenima aktera, za sada, nije želio govoriti.

“Razgovori se vode i o mogućem ujedinjenju, ali i o mogućim koalicijama. Sve je to trenutno na nivou početnih razgovora kako bi se vidjeli da li ima programskih ili principijelnih mogućnosti da se zajednički ciljevi ostvare”, kazao je i dodao da se može govoriti o strankama ljevice i centra.

Da se vode razgovori, za Klix.ba je potvrdio i lider Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić.

Platforma za progres oglasila se zvaničnim saopćenjem za javnost povodom informacija o mogućim ujedinjenjima s određenim strankama. Kako navode, nije postignut dogovor o bilo kakvim dogovorenim ujedinjenjima ili koalicijama.

˝Kao što je predsjednik Platforme za progres, prof. dr. Mirsad Hadžikadić već govorio u medijima, a na osnovu njegovog poziva na zajedničko djelovanje upućenog svim građanskim snagama u Bosni i Hercegovini, održano je nekoliko sastanka različite prirode, kojima je prisustvovao određeni broj stranaka građanske orijentacije. Na sastancima se razgovaralo o različitim mogućnostima zajedničkog djelovanja, gdje su sve stranke iznosile različite prijedloge, u skladu sa svojim viđenjem ovog pitanja i trenutnom pozicijom na političkoj sceni. Međutim, nisu postignuti bilo kakvi dogovori o formatu tog zajedničkog djelovanja, a razgovori će se nastaviti i u narednom periodu. Cilj ovakvih sastanaka jeste pronalaženje najboljih načina koordiniranog djelovanja, kojim se može promijeniti stanje u državi. Prilika za početak tih promjena su Opći izbori 2022.˝, saopštili su.

Napomenuli su da predsjednik Platforme za progres nije ovlašten za zaključivanje dogovora o ujedinjenju ili koalicijama i da takve odluke donose najviši organi stranke. Prema Statutu Platforme za progres, predsjednik ima pravo predložiti određeno rješenje koje potvrđuje Predsjedništvo, a konačnu odluku donosi Kongres Platforme za progres.

˝Nedavna dešavanja u Bosni i Hercegovini i Međunarodnoj zajednici pokazuju da je historijski momenat u kojem se nalazimo presudan kada je u pitanju opstanak države kakvu znamo i smatramo da je saradnja između stranaka koje joj žele dobro neophodna kako bi se promijenio kurs kojim Bosna i Hercegovina trenutno ide. Zbog toga, Platforma za progres napominje da će se razgovori sa građanskim strankama nastaviti, radi bolje budućnosti Bosne i Hercegovine i svih njenih građana˝, naveli su iz ove stranke.

(TIP/Foto: Arhiva)