I FBiH se zadužuje za 30 miliona maraka

Nakon Republike Srpske zadužuje se i Federacija. I to za 30 miliona maraka. Nadležni kažu, to je redovno zaduženje, no opet bez odgovora gdje će i za šta konkretno novac biti utrošen. Ko će otplaćivati dug – građani su do sada naučili.

Federacija se na berzi putem obveznica zadužuje za 30 miliona maraka. Iz Vlade tvrde: budžet je likvidan. Ovakav vid zaduženja je neminovan, ali i povoljan zbog kamatne stope od 1,05 posto. Sredstva koja su inače planirana u budžetu.

“Prvi prioritet je servis vanjskog i unutrašnjeg duga, drugi isplata penzija, treći ratne invalidnine i boračke naknade itd. U tom momentu za šta bude potrebe”, objašnjava Goran Miraščić, savjetnik premijera FBiH.

Aukcija obveznica Federacije na berzi postala je stalna praksa, posljednjih 10 godina. Vrijednost obavljenih transakcija do sada iznosi više od 2,5 milijarde maraka. Kupac je nepoznat, a struka tvrdi da to nije problem.

“Nemamo podatke ko je kupac jer se dešava anonimno i uglavnom se radi o bankama, osiguravajućim društvima i investicionim fondovima. Oni imaju višak sredstava koje žele na siguran način investirati. Kupac obveznice kreditira onoga ko je izdao obveznicu”, pojašnjava izvršni direktor Sarajevske berze.

Da dug nije dobar drug, upozoravaju ekonomisti. Smatraju da je pametnije bilo prvo iscrpiti reformske procese radi ušteda, pa tek onda razmišljati o novim zaduženjima.

“Prije svega reforma javne uprave koja se već 15 godina gura pod tepih, i reforma državnih preduzeća koja u velikoj mjeri generiraju društveni bruto proizvod. Nalaze se pod potpunom političkom kontrolom partija na vlasti i samim tim loše vođenje”, smatra Aziz Šunje, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Na veće prihode čini se da ćemo još čekati. Vlast, očito je, zaduženjima krpi budžetske rupe bez konkretnih rješenja.

Podsjetimo, RS se zadužila za 600 miliona maraka i uz daleko veću kamatnu stopu. Ipak, na kraju, bez obzira na to o kojim iznosima se radi i kolikoj kamati, građani će vraćati dugove.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autorica: Gordana Antonić)