Srbija uskoro skida marihuanu sa liste droga

Srbijanski ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da se radi na tome da Srbija skine marihuanu sa liste narkotika.

Direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju i član Upravnog odbora Asocijacije konopljara dr Stevan Blagojević i Miloš Simić iz Inicijative za legalizaciju marihuane saglasili su se da je potrebno da se usklade preporuke UN sa lokalnim zakonodavstvom, te da nema straha od legalizacije kanabisa u medicinske svrhe.

„Već smo ušli u tu problematiku i mi kao članica UN ispoštovaćemo sve. Radimo na tome i kako su oni zamislili nema razloga da ne primjenimo, a da ne ugrožavamo građane i zakonodavstvo“, kazao je Lončar.

Miloš Simić iz Inicijative za legalizaciju marihuane rekao je da očekuje pozitivne korake u pravcu nesmetanog korištenja kanabisa u medicinske svrhe. piše Oslobođenje.

„Ono što smo danas mogli da čujemo nagovještava da će se neke stvari zaista promijeniti. Ono što je bitno naglasiti jeste da su Ujedinjene nacije 21. decembra poslije četiri godine raznih studija donijele odluku da kanabis nije štetan po zdravlje i život ljudi, ma koliko da ga koristite. Ostavljen je u kategoriji lijekova koji se koriste u terapijske i naučnoistraživačke svrhe“, rekao je Simić.

(TIP/Foto: Ilustracija)