Ministar Džindić u Banovićima: Ne smijemo dozvoliti da se uruši najznačajniji rudnik u FBiH; Poslovanje RMU Banovići nakon požara nije upitno, Vlada FBiH obećala pomoć

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić posjetio je danas Rudnik mrkog uglja “Banovići” gdje je razgovarao sa Upravnim i Nadzornim odborom o požaru koji se dogodio prije mjesec dana u podzemnoj eksploataciji.

– Ministarstvo je već izvijestilo Vladu FBiH o svim događajima na osnovu svakodnevne komunikacije s Upravim i Nadzornim odborom ovog rudnika. Sve ono što je po zakonima urađeno je dosta ‘domaćinski’ i profesionalno – istakao je Džindić.

Naglasio je da je o svemu obaviješten federalni rudarski inspektor, policija, tužilaštvo i sve sigurnosne agencije te je izrazio nadu da će se vrlo brzo pronaći i detektovati uzrok nastanka požara.

Džindić je kazao da je Upravni obor prezentirao i plan ponovnog pokretanja proizvodnje, ali s preduslovom potpune sanacije štete nastale od požara.

Optimistično očekuje da će se u narednih deset dana posebnim metodama ‘približavati’ mjestu nastanka požara.

– Približavanjem od oko kilometar transportnog puta prema mjestu gdje je nastao požar, moći će se i procjenjivati način na koji ćemo puštati u proizvodnju podzemnu eksploataciju – istakao je ministar.

Dodao je da su razmijenili informacije o načinu pokrivanja perioda ‘nerada’ u jami te da su trećinu proizvodnje koja je nedostajala nadomjestili povećanjem proizvodnje iz površinske eksploatacije, tako da finansijski neće biti velikih oscilacija.

– Sa Upravnim odborom Elektroprivrede dogovorili smo da se vrlo brzo razgovara o eventualnom plasmanu 130.000 tona kako bi se finansijski pomogli naredni period. Ne smijemo dozvoliti da se uruši najznačajniji rudnik u FBiH – kazao je.

Na kraju je zaključio da je bilo puno pitanja i tema te da su dogovorili način rada narednih mjesec dana.

Vršilac dužnosti direktora Rudnika mrkog uglja Banovići Fadil Kudumović informirao je ministra Džindića o posljednjim dešavanjima te planovima za naredni period.

– Tražili smo određenu pomoć od Ministarstva u rješavanju krucijalnih problema koje imamo, jedan od tih je depo, a drugi je da nam ugovori sastanak sa Agencijom za javne nabavke BiH, jer zbog rokova i žalbi nismo u mogućnosti da normalno funkcionišemo – istakao je.

Pojasnio je da su nadomjestili proizvodnju površinskom eksploatacijom, a dijelom iz depoa.

-Neće biti upitno finansijsko poslovanje rudnika – podvukao je Kudumović.

(TIP/Fena)