Svakodnevno jedete sladoled? Evo kako bi to moglo utjecati na vaše zdravlje

Navika svakodnevnog jedenja sladoleda može utjecati na vaše tijelo na mnogo načina, a neki od njih su štetniji za vaše zdravlje od drugih.

Mogli bi vas boljeti zubi

Prema Američkom udruženju stomatologa, do 57% američke populacije pati od preosjetljivosti zuba na hladnu, vruću i kiselu hranu i pića. Preosjetljivost nastaje kada se zubna caklina ošteti i otkriju zubni živčani završeci. Ako sumnjate da biste i vi mogli imati taj problem, svakodnevno jedenje sladoleda to će potvrditi.

Postoji mala šansa da lakše oblikujete mišiće

Šećer u sladoledu pomaže snažnom porastu inzulina, što može potaknuti izgradnju mišića i spriječiti razgradnju proteina, rekao je za magazin Men’s Journal poznati trener i nutricionist Jay Cardiello.

“Sladoled može biti koristan, i to ako ga jedete do dva sata nakon treninga”, rekao je.

Dr. Kristi Fun vjeruje da ima istine u ovoj tvrdnji, ali upozorava: “Ključno je pitanje koliko ste vježbali.”

Nažalost, većina ljudi ne vježba dovoljno da bi svakodnevnu konzumaciju sladoleda mogli opravdati načinom poticanja izgradnje mišića.

To bi moglo poremetiti vaš san

Neki vjeruju da im večernje čašćenje sladoledom pomaže umiriti um i brže zaspati, što je glupost. Studija objavljena u Journal of Sleep Medicine utvrdila je da je konzumiranje hrane s malo vlakana i zasićenih masnih kiselina povezano s lakšim snom i većim noćnim uzbuđenjem. Konzumacija više šećera, posebno noću, negativno utječe na vaš san, prenosi Index.hr.

Može negativno utjecati na vaše raspoloženje i zdravlje mozga

Hrana s visokim udjelom masti i šećera poput sladoleda štetna je za mozak. Višestruka su istraživanja pronašla korelaciju između prehrane bogate rafiniranim šećerima i oslabljene funkcije mozga, pa čak i pogoršanja simptoma poremećaja raspoloženja, poput depresije, piše dr. Eva Selhub na blogu Harvard Medical School Health.

Vjerojatno ćete se udebljati

Deseci studija povezivali su veliku konzumaciju šećera s debljanjem.

Imat ćete veći rizik od kroničnih bolesti

Ako se, zahvaljujući svakodnevnoj konzumaciji sladoleda, udebljate, također ćete imati povećan rizik od svih kroničnih zdravstvenih problema koji dolaze s time, uključujući dijabetes tipa 2, bolesti srca i rak, piše Eat This, Not That.

(TIP/Foto: Pexels)