Odjednom Salihamidžića u Bayernu shvaćaju ozbiljno

Hasan Salihamidžić, sportski direktor njemačkog prvaka Bayerna dugo je bio u sjeni, gotovo nevidljiv. No vremena su se promijenila i on je odjednom dobio na težini. S njime sada treba računati, piše Neue Zürcher Zeitung.

Na početku opširnog teksta o Hasanu Salihamidžiću u švicarskoj novini na njemačkom jeziku Neue Zürcher Zeitung autor gotovo ironično primjećuje. „U kako lošoj situaciji mora biti jedan nogometni menadžer kada ga vatrenim govorom mora braniti jedan od njegovih najvećih suparnika?” Autor teksta se pritom referira na izjavi trenera Hansi Flicka pred utakmicu Bayerna u Mainzu.

Salihamidžić i sukob sa Flickom

Tu je Flick, koji na kraju sezone napušta Bayern baš zbog sukoba sa Salihamidžićem, stao u obranu Brace, kako Salihamidžića zovu. „Vjerujem da si svatko može zamisliti kako je kad mu na takav način psuju porodicu. Braco ima krasnu obitelj. Ovo što se sada događa je nedopustivo. Tu su prekoračene neke granice”, izjavio je Flick.

Njih dvojca već mjesecima su u sukobu. Do eskalacije je došlo kada je Flick nedavno najavio da napušta Bayern. „Dio navijača otvoreno se suprotstavlja sportskom direktoru. Sastavljena je peticija kojom se želi izvršiti pritisak na Bayern. Žele maknuti Bosanca s položaja. Prikupljeno je više od 71.000 glasova. To bi bilo više nego dovoljno i za raspravu u Odboru za predstavke u njemačkom Bundestagu”, piše autor teksta Stefan Osterhaus.

Karijera u Bayernu

U nastavku on podsjeća da je Salihamidžić svojevremeno u Bayernu bio vrlo popularan. U tu momčad je stigao 1998. iz Hamburga. Gdje su ga kao 15-godišnjaka poslali roditelji rođacima za vrijeme rata. Za najuspješniju njemačku fudbalsku ekipu on je igrao devet godina. Nastupio je 234 puta. Važio je za vrlo svestranog i angažiranog igrača koji je odlično igrao na različitim pozicijama. Od sredine terena, do obrane. Ponekad i u napadu.

Hasan Salihamidžić
Izvor : Hasan Salihamidžić (REUTERS/Andreas Gebert)

„Vodstvo Bayerna nije dovelo stranca kada je 2017. Salihamidžića imenovan za novog sportskog direktora. Možda ga doduše iskustvo iz starih vremena, kada je Braco uvijek bio odan klubu, nije bila dovoljna kvalifikacija za taj posao. On je za razliku od svog prethodnika Matthiasa Sammera bio priznati član familije Bayerna. No u svojoj novoj ulozi se Salihamidžić ipak tek morao snaći. Bilo je mnogo prilika u kojima je on ostavljao nesretan dojam. Loše se predstavljao i gdje je djelovao neumjesnu. Ali još gore su bile situacije u kojima ga se uopće nije primjećivalo. (…) Tada je nastao dojam da ga ne treba uzimati za ozbiljno”, piše Neue Zürcher Zeitung.

Braco “postao bitniji”

No u međuvremenu se puno toga primijenilo. „To se odražava i u hijerarhiji. Kada je Salihamidžić u Bayernu počeo kao sportski direktor, on nije pripadao u najuži krug onih koji donose odluke. U upravni odbor. Ali prošle je godine postao član tog tijela. Time je dobio na moći i utjecaju. U odnosu na Flicka on je dakle djelovao iz hijerarhijsko ojačane pozicije. Sad ga više nije bilo mali sportski direktor. Čiji su transferi djelovali kao da samo izvršava želje drugih”, piše autor.

Uz to je i situacija u klubu drugačija. „Bavarci su suočeni s epohalnim promjenama. Kao kraljevstva koje se nalazi na pragu promjene vlasti. Karl-Heinz Rummenigge se povlači s pozicije predsjednika upravnog odbora krajem godine. Zamijenit će ga Oliver Kahn. Legendarni golman kluba i njemačke reprezentacije.”

Pod zaštitom Ulija Hoenessa

A tu je još i Uli Hoeness, raniji menadžer i predsjednik kluba. On se doduše formalno povukao s funkcije još 2019. Ali je još uvijek vrlo utjecajan. A poznato je da je Salihamidžić njegov pulen kojeg on štiti i protežira.

„Nije nimalo iznenađujuće da u takvoj situaciji reorganizacije čak i u dobro vođenom klubu kao što je Bayern ima turbulencija. Ali ipak se nameće dojam da je u Münchenu Salihamidžić postao dežurni krivac za sve što ne ide u idealnom pravcu. Tako se recimo činjenica da je Bayern u ovoj sezoni već primio 40 golova. I da je obrana klimava ne stavlja na teret treneru. Koji forsira rizični stil igre, već sportskom direktoru. On je, navodno, propustio proširiti kadar. Što je u ovom slučaju sigurno netočno. A protiv Flickove tvrdoglavosti nema nikakve peticije”, konstatira se u tekstu lista Neue Zürcher Zeitung o Hasanu Salihamidžiću.

(TIP/izvor: Deutsche Welle/Foto: Hasan Salihamidžić i Hansi Flick (REUTERS/Kai Pfaffenbach)

  1. Ovakva nam BHRT i ne treba. Pretpaltu samo plaćaju Bošnjaci, a trpe uvrede svaki dan. Voditelji i urednici su im…