U nedjelju dodjela Oscara: Sretno našoj Jasmili!

U Los Angelesu će u nedjelju uvečer biti održana 93. svečana dodjela Oscara, nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka, na kojoj je ove godine favoriti film “Mank” Davida Finchera sa najviše, deset nominacija za tu prestižnu filmsku nagradu.

Taj film je nominovan između ostalog za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glumca, najbolju žensku sporednu ulogu kao za brojne tehničke kategorije.

Po šest nominacija je dobilo nekoliko filmova – “Nomadland”, “The Father”, “The Trial of the Chicago 7”, “Judas and the Black Messiah”, “Minari” i “Sound of Metal”.

Za najbolju režiju će se takmičiti Chloe Zhao za “Nomadland”, David Fincher za “Mank”, Lee Isaac Chung za “Minari”, Emerald Fennell za “Promising Young Woman” i Thomas Vinterberg za “Drunk”.

U kategoriji za najbolji strani film će se takmičiti i “Quo Vadis, Aida” (Kuda ideš, Aida), naše Jasmile Žbanić.

U kategoriji najboljeg glumca nominovani su Riz Ahmed, Chadwick Boseman, Anthony Hopkins, Geri Oldman i Steven Yeun, a za Oscara najbolje glumice će se takmičiti Viola Davis, Andra Day, Vanessa Kirby, Frances McDormand i Carey Mulligan.

Ceremonija dodjele Oscara, pomjerena ove godine za 25. april zbog epidemije koronavirusa, a biće emitovana uživo sa nekoliko lokacija, među kojima je i dvorana Dolby u kojoj se tradicionalno uručuju nagrade.

Američka Akademija filmskih nauka i umjetnosti saopštila je spisak glumaca i poznatih ličnosti,  među kojima su zvijezde Harrison Ford, Brad Pittt i Halle Berry.

Na spisku se nalaze i Renee Zellweger, Joaquin Phoenix, Laura Dern i reditelj Bong Jun-ho čiji je film “Parazit” prošle godine osvojio glavnu nagradu – Oscara za najbolji film.

Noć Oscara vodiće Glenn Veiss, poznati stručnjak za ovu vrstu događaja, ali uz pomoć reditelja Stevena Soderbergha koji je zadužen za produkciju.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Beta)