Trojka najavljuje istorijsku šansu za ujedinjenje opozicije u cijeloj BiH

Predstavnici trojke (NIP, SDP BiH, Naša stranka) u petak su potvrdili da se vode razgovori sa opozicijom iz RS-a o zajedničkom nastupu na narednim izborima. Tvrde da iza toga ne stoje stranci, već da je riječ o potrebi da se gradi bolja BiH. Iz RS-a postoji interes SDS-a, PDP-a, DNS-a, a za sada partner iz Hrvatskog naroda je Hrvatska stranka.

– Očigledno su Milorad Dodik i Bakir Izetbegović upali u zamku da su sami sebe označili kao remetilački faktor. Usudio bi se reći da je ovo istorijski trenutak da se desi saradnja sa strankama iz RS-a jer su Dodik i Izetbegović pretjerali, rekao je Elmedin Konaković, predsjednik NIP-a.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović najavio je za narednu sedmicu konkretan sastanak sa strankama iz RS-a. Priznaje da je jedan od problema jer postoji dosta nepovjerenja uzrokovanog činjenicom da se ne poznaju dovoljno.

– Znamo da se nećemo dogovoriti oko teških tema kao što je genocid, ali sigurno je da možemo imati dogovor oko borbe protiv korupcije, rekao je Konaković.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je govorio o napadima na potpredsjednika Vojina Mijatovića, ali i napad bivšeg reisa Mustafe ef. Cerića na njega lično jer je branio Mijatovića.

– Ko će odgovarati jurišnicima SDA ako im ne odgovara čovjek koji ponosno kaže da je Srbin i Bosanac. Nedavno su napali Igora Stojanovića i pitamo se ko je sljedeći i da li će biti fizičkih napada. Odgovoriću Ceriću privatno, rekao je Nikšić.

Iz trojke su demantovali da rade bilo šta negativno prema Bošnjacima. Prema njihovim riječima protiv Bošnjaka rade jedino lopovi.

(TIP/Nap/Foto: Arhiva)