Banovići: Potpisani sporazumi o infrastrukturnim projektima

Federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić tokom posjete Banovićima potpisao je projekte o izgradnji putne infstrastrukture te smještaj raseljenih osoba.

U svrhu realizacije projekata Regionalni stambeni program i Projekt CEB II „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja“ danas je federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić u Banovićima potpisao dva sporazuma s predstavnicima lokalnih zajednica.

Radi se o izgradnji dvije stambene zgrade po 15 stambenih jedinica te projektu rekonstrukcije individualnih stambenih jedinica koje koriste povratnici a koji su u vlasništvu Općine Banovići.

Ministar Ramić je pojasnio da je sporazumom predviđen nastavak izgradnje još jedne zgrade u Banovićima sa dodatnih 15 stanova. Već je završena procedura i izabran izvođač radova za 15 stanova, a izabran je i izvođač radova za sanaciju 30 stanova, tzv.holandskih kuća. Time će, kako ističe, biti realizirana sanacija 60 stanova kroz potprogram koji provodi Vlada FBiH.

Napomenuo je da bi Općina Banovići trebala privremeno da iseli korisnike kako bi izvođači mogli završiti posao.

Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi Tuzlanskog kantona Esad Džidić kazao je da se Vlada TK, odnosno resorno ministarstvo sporazumom obavezali da sufinansiraju komunalne usluge preko programa podrške materijalnog zbrinjavanja socijalno ugroženih osoba.

Drugi sporazum odnosi se na realizaciju projekta značajnog za rubne dijelove Banovića i Lukavca na način da će povratnička naselja biti povezana putnom komunikacijom.

Načelnik Općine Banovići Bego Gutić izjavio je da im je jedan od ciljeva uspostava što kvalitetnije saradnje sa višim nivoima vlasti, najavivši da će se Općina kandidirati i za naredne projekte koje će raspisati Vlada FBiH, kao i za projekte Vlade TK.

Načelnik Općine Lukavac Edin Delić istakao je važnost boljeg infrastrukturnog povezivanja dvije susjedne općine, a u konkretnom slučaju riječ je, kako kaže, o putu koji ima veći potencijal od povezivanja dvije povratničke zajednice.

(TIP/Fena)