Vučić: Ne padaju nam na pamet ratovi i sukobi, izjave o tome neodgovorne

Na press konferenciji u Banja Luci na novinarska pitanja odgovarali su Milorad Dodik i Aleksandar Vučić. Jedno od pitanje odnosilo se na izjave predsjednika SDA o “genocidšima” i ratu.

“Rat je neprihvatljiv, svako onaj ko na to računa neka na nas ne računa. Mi nećemo voditi i ratom se ništa ne može riješiti. Oni misle da se mirom ništa ne može riještii. Pozivam na razgovore koji trebaju da daju rješenje na pitanja kako živjeti ovdje.

Nama pripada u okviru BiH 49 posto teritorije koje želimo integralno da razvijamo ako je to moguće. Političari će se prepoznati po tome šta ostavljaju iza sebe. Ima li autoputa, vrtića, škole. Dajte da se okrenemo miru, razvoju. Sarajevo mora da ozdravi ono je u tom političkom pogledu potpuno bolesno. BiH nije samo Baščaršija. Nisam ja kriv što 2,5 godine ne mogu da formiraju Vladu FBiH. Ne želim ja da polemišem sa Bakirom Izetbegovićem, ja s njima ne dijelim nikakve vrijednosti niti dijelim BiH s njim. BiH je podijeljena i to je tako historija učinila”, kazao je Dodik.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kratko je kazao: “Što se Srbije tiče ona želi partnerske, prijateljske i najbolje odnose sa Bošnjacima i sa Hrvatima, ne samo sa Srbima što je podrazumijevajuće. Ne pada nam na pamet ni da razmišljamo o sukobima i ratovima i ne smatram izjave koje idu u tom smjeru na bilo koji način odgovornim kao ni uvrede na račun drugih naroda”, kazao je Vučić.

(TIP/nap)