Vodič za preuređenje doma: Kod uređenja interijera slijedite pravilo – funkcija, a onda dizajn

Bojama možemo otvoriti ili povećati prostor, uzemljiti ga ili utopliti. Žudite li za toplinom, pokušajte s toplim hrastom, savjetuje dizajnerica interijera Ana Prosenik…

Početak i kraj u dizajnu interijera je ideja što učiniti s prostorom koji se uređuje, dizajnira ili renovira. Bilo da je riječ o stanu, kući, vikendici ili poslovnom prostoru prvi korak je odrediti što prostor treba ‘dati’ korisniku. Stoga je tlocrtno rješenje s rasporedom prostorija te dispozicijom namještaja početak uređenja interijera. Zlatno pravilo je: prvo funkcija, zatim dizajn.

Riječi su to Ane Prosenik, dizajnerice interijera i vlasnice Dizajna interijera Happy habitat, koja nam je dala savjete čime se voditi pri uređenju prostora. Nakon što vlasnik prostora osmisli okviran koncept, sljedeći je korak, naglašava Ana, odluka o stilu.

–  Ako ste se odlučili na unutarnje uređenje prostora, ali niste sigurni u kojem smjeru stilski krenuti, kreirajte vaš osobni stil ili razradite moodboard. Organizirajte inspirativne slike koje su vam došle pod ruku na vašem dizajnerskom putu, novinske članke koje su vas oduševili, screenshotove koje ste sačuvali te uz pomoć profesionalca pokušajte naći zajednički nazivnik svemu prikupljenom i odredite stil – govori Ana i savjetuje svima koji uređuju, a ne žele angažirati struku, da se probaju instruirati sami te među raznim stilovima u interijeru, pronađu svoj. Potom je jedna od najvažnijih stavki budžet.

O budžetu ovisi sve – s kakvom ćete opremom ući u prostor, hoćete li se odlučiti na izradu stolarskih rješenja po mjeri i još puno toga…

– Smatrate li da ne možete vizualizirati prostor ili jednostavno nemate vremena, za vas je rješenje da angažirate struku. Profesionalac će znati maksimalno iskoristiti prostor, prilagoditi ga vašim potrebama, uštedjeti vam vrijeme i energiju te potencijalno novac – pojašnjava Ana i napominje da boje igraju veliku ulogu u prostoru.

Bojama možemo otvoriti ili povećati prostor, uzemljiti ga ili utopliti. Svijetle i hladne boje pružaju osjećaj čistoće. S bojama u interijeru težnja je jedinstvena cjelina koja djeluje homogeno u vidu boja, forme te zastupljenih materijala.

– Najveće površine u prostoru su one poda i zida. Stoga će boja zida te odabir podne obloge djelovati na cijeli prostor te cjelokupan ugođaj. Želite li rashladiti prostor učinite to bojom na zidu, ili parketom u sivom tonu ili pak vinil podom. Žudite li za toplinom, pokušajte s toplim hrastom u natur verziji, a možete se poigrati i s rustikalnim verzijama, tj. s onim parketom na kojem su vidljivi godovi ili kvržice – savjetuje dizajnerica.

Tijekom preuređenja važno je pripremiti i troškovnik opremanja. Tako ćete lakše pratiti jeste li unutar financijskih okvira te ćete izbjeći van troškovničke stavke. A kod uređenja prostora dobar majstor zlata vrijedi.

– Ako ste se sami odvažili na ovo putovanje, budite sigurni da birate pouzdane i provjerene majstore. Provjerite njihovu pozadinu, kompetentnost, način plaćanja, rokove te čuvajte svoje novce i živce. Rad s vrhunskim majstorima može, suprotno vjerovanju, biti inspirativan, brz i lak – napominje Ana.

Vlasnicima koji uređuju svoje nekretnine, a nemaju podršku dizajnera interijera, preporučuje da paze na stvari poput sheme polaganje pločica ili parketa (uzmite u obzir fuge, veličine pločica ili obloge, razmislite što vas oduševljava, uzmite u obzir izvor svjetlosti), pametno u dogovoru sa stolarom smislite raspored unutar vaših stolarskih elemenata te sukladno tome razradite sisteme u ormarima, odlučite se za okove koji podnose veću kilažu, inspirirajte se dekorativnim ručkicama, izvlačnim ladicama ili policama.

Neka vam troškovnik bude putokaz

Dizajnerica svima savjetuje da traže opremu online prije nego krenu obilaziti dućane, neka vam troškovnik bude putokaz kako ne biste lutali danima po dućanima te se pogubili u potrazi. Bitno je da se držite odabranog stila jer uvijek postoje potencijalno bolje verzije dizajna, druga boja, teksture…

U pasivne dijelove stavljajte mirnije boje

Važno je uzeti u obzir psihološke atribute boja; neke boje djeluju stimulativno, optički djeluju bliže te su izvor topline. U pasivne dijelove prostora (spavaći trakt) obično se intervenira s mirnijim, nježnijim bojama koje smiruju, potiču san, djeluju blagonaklono na živčani sustav. Crvena boja potiče agresiju, narančasta djeluje na glad, dok je siva u uređenju interijera „mala crna haljinica“, spojiva sa svime, piše 24sata.hr.

(TIP/Foto: Shutterstock)