Ugostitelji TK traže veću pomoć gradskih i općinskih vlasti

Svjesni situacije izazvane pandemijom, već godinu dana ugostitelji pokušavaju održati poslovanje uprkos zabrani rada, ograničavanju radnog vremena i dozvoljenog broja gostiju, kako to propisuju mjere zaštite. No, iz dana u dan im je sve teže. Stoga su ugostitelji TK, putem nedavno osnovane Grupacije pri Kantonalnoj komori Tuzla, tražili veću pomoć gradskih i općinskih vlasti u prevladavanju krize.

Podaci su poražavajući: više od 30 posto je manje zaposlenih u ugostiteljskom sektoru od početka pandemije do danas. Kako ta tendencija ne bi bila nastavljena, Grupacija ugostitelja Tuzlanskog kantona formirat će listu zahtjeva gradskim i općinskim vlastima na području ovog kantona.

“Produživanje radnog vremena, ljeti, zimi, ukidanje masovnog ispijanja alkohola na javnim mjestima itd. Znači zahtjeva je mnogo, sutra ćemo ih sve kompletirati i poslati”, kazao je Edin Omerović, predsjednik grupacije ugostitelja TK.

Zahtjev za pomoć bi trebao obuhvatati i mjere koje su u pojedinim sredinama primjenjivane prošle godine. U nekim gardovima se na tome već radi.

“ Imamo vijeće 27. gdje predviđamo da budu ugostitelji oslobođeni naknade za korištenje otvorenih površina, naknade za ljetne bašte. Zatim predviđeno je oslobađanje ako je grad vlasnik prostora, a vi ste zakupac da budete oslobođeni zakupa i ako u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti koristite prostor MZ”, rekao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Ove odluke za Tuzlu bi trebale biti primjenjive već od 1. maja. Slične planove imaju i u Gračanici, ali žele ići i korak dalje.

“Ostaje mogućnost, ali o tome će se izjašnjavati i Vijeće, možda u junu mjesecu kada budemo pravili rebalans budžeta, imamo nekih sredstava, moguće da za ove male obrte, tu su ugostitelji najpogođeniji, da izdvojimo neki još dinar”, kaže Nusret Helić, gradonačelnik Gračanice.

Sve to, kao ni zadovoljavanje ostalih uvjeta Grupacije, vjerovatno ipak neće biti dovoljno da se dostigne prijepandemijski nivo poslovanja, ali će sigurno doprinijeti lakšem prevladavanju krize u ugostiteljstvu, kao i ostalim oblastima privrede, koji su za njega usko vezani.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autorica: Mirela Čanović)