Prijem za predstavnike Saveza penzionera u TK

Na  sastanku premijera Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića sa predstavnicima Saveza udruženja penzionera/umirovljenika Tuzlanskog kantona u srijedu  razgovaralo se o aktivnostima koje Savez provodi, ciljevima i izazovima s kojima se Savez susreće u svom radu.

Kako su predstavnici Saveza istakli, Savez zastupa interese oko 77.000 penzionera na području Tuzlanskog kantona, a preko 90% neophodnih finansijskih sredstava neophodnih za rad i realizaciju aktivnosti prikuplja se iz članarina oko 52.000 članova Saveza.

Iako je osnovna briga u smislu primanja penzionera povjerena federalnom nivou vlasti, Kantonalna vlada će i u narednom periodu na svim onim mjestima gdje joj to nadležnosti dopuštaju pokazati osjetljivost i provesti određene aktivnosti s ciljem poboljšanja statusa i položaja penzionera, rekao je danas premijer Hodžić.
„Vlada svake godine odobrava određena sredstva Savezu, kao pomoć za njegov rad i aktivnosti. Također tu su i određeni programi u oblasti socijalne podrške, na koje udruženje ima mogućnost prijave i učestvovanja, a time i povlačenja određenih sredstava koji bi se barem dijelomično rasteretio Savez i pružila pomoć penzionerima na području našeg kantona“, rekao je premijer Hodžić.

Također  se, između ostalog, razgovaralo i o uslovima zdravstvene zaštite penzionera, načinu prijema u domove zdravlja i te je izražena volja da se u narednom periodu, putem Ministarstva zdravstva nastoji utjecati na stvaranje što boljih uslova za pružanje zdravstvene zaštite ovoj populaciji.
Na kraju sastanka istaknuto je očekivanje da će saradnja Vlade TK sa Savezom penzionera/umirovljenika biti nastavljena i u budućnosti.
Uz premijera Hodžića sastanku su prisustvovali i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Esad Džidić i ministar zdravstva TK Božo Jurić, dok su u ime Saveza udruženja penzionera/umirovljenika Tuzlanskog kantona sastanku prisustvovali predsjednici Upravnog odbora i Skupštine Saveza Haso Halilović i Ibrahim Kamenjašević, te sekretar Saveza Savo Vasić.

(TIP)