Počinje masovna imunizacija građana Sarajeva

Sve je spremno za masovnu imunizaciju građana u Sarajevu protiv koronavirusa, koja danas počinje u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch”.

Ademir Spahić, glavni tehničar JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo i član Kriznog štaba Kantona Sarajevo, kazao je su medicinski radnici u dvorani i u toku je finaliziranje detalja.

Prema njegovim riječima, dosad se za vakcinaciju prijavilo između 65.000 i 67.000 građana svih dobnih skupina.

“U trećoj fazi su predviđeni građani 75+, njih ima oko 6.200. Još uvijek traju prijave”, rekao je Spahić.

Za danas su planirane starije dobne skupine, 90 i 80 i onda slijede dobne skupine od 75. Pojašnjeno je kako će se proces vakcinacije odvijati u dvije smjene.

“U prvoj smjeni će biti 65 kolegica i kolega, tu će biti i pet ljekara, tako isto i u drugoj smjeni. Radno vrijeme je od 8 do 20 sati, i subotom i nedjeljom”, rekao je Spahić.

Trenutno su na raspolaganju vakcine AstraZenece (donacija Republike Srbije) nešto manje od 10.000 doza, jer je dio dat Agenciji za lijekove radi utvrđivanja pravilnosti i Sinovac – oko 1.800 (donacija Republike Turske).

S obzirom na to da je u dvorani postavljeno 30 vakcinalnih boksova, kapacitet je 2.000 imunizacija dnevno. Ipak, Spahić dodaje kako će nastojati proces voditi tako da ne dolazi do formiranja gužvi.

U nekom budućem periodu, kada bude dostupan veći broj vakcina, moći će se vakcinisati 2.000 osoba dnevno.

Spahić je pozvao građane da se nastave pridržavati svih propisanih mjera kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom.

(TIP/Izvor: Anadolija)