Foto: Kinezi su zaista oživjeli “Bubu”, šta će na to reći Volkswagen?

“Buba” jednostavno odbija da izumre.

Originalna Volkswagenova “Buba” pravila se duže od pola vijeka, a koliko je taj automobil bio popularan, pokazuje odluka njemačkog proizvođača da ga obnovi u osvit 21. vijeka.

Ipak, automobilska industrija se znatno promjenila u odnosu na period kada je nastala prvobitna “Buba”, pa nova verzija nije doživjela ni približan uspjeh kao orginal, zbog čega je Volkswagen 2019. nakon dvije generacije ugasio ovaj model.

Međutim, vanvremenski dizajn “Bube” postao je dio kolektivne svjesti ljubitelja automobila, pa interesovanje za njegovim zaobljenim linijama ne prestaje ni danas.

O tome svjedoči najnoviji pokušaj kineskog proizvođača Great Wall da još jednom oživi ovo vozilo. Protekle sedmice su objavljeni dizajnerski crteži, a sada i fotografije kineske kopije “Bube”, koja je imala premijeru na aktuelnom sajmu automobila u Šangaju.

Osim prepoznatljivog dizajna, reinkarnirana “Buba” nema veze sa Volkswagenom i nosi oznaku ORA Punk Cat (brend ORA u imenima svojih automobila obavezno sadrži riječ “mačka”).

Za razliku od originala, Punk Cat ima 4 vrata i električni pogon, dok je unutrašnjost također u retro stilu, uključujući volan koji podseća na onaj sa prvobitne VW “Bube”.

Kineski proizvođač za sada nije objavio tehničke detalje ovog automobila, a nije poznato ni kada će početi prodaja.

Izvjesno je, međutim, da će prodaja biti ograničena na kinesko tržište, ali postavlja se pitanje kako će Volkswagen reagovati na pojavu ovog vozila.

(TIP/Izvor: federalna.ba/B92.net/Foto: carscoops.com)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.