SAD će preporučiti građanima da ne putuju u 80 posto zemalja svijeta

Američki State Department rekao je u ponedjeljak kako će preporuku građanima da ne putuju u određene države proširiti na oko 80% zemalja diljem svijeta zbog “rizika bez presedana za putnike” uslijed pandemije covida-19.

“Ovo ažuriranje rezultirat će značajnim rastom broja zemalja koje će biti obuhvaćene razinom 4:’Ne putuj’, otprilike 80 posto zemalja diljem svijeta”, navodi State Department u priopćenju.

State Department takvu preporuku već ima za 34 od oko 200 zemalja, uključujući Čad, Kosovo, Keniju, Brazil, Argentinu, Haiti, Mozambik, Rusiju i Tanzaniju. Planirano proširenje na 80 posto značilo bi dodavanje gotovo 130 zemalja na taj popis.

Većini Amerikanaca već je onemogućeno putovanje u većinu europskih zemalja zbog ograničenja uvedenih uslijed pandemije covida-19, a Washington je zabranio ulazak u zemlju gotovo svim neameričkim građanima koji su nedavno bili u schengenskom prostoru, Kini, Brazilu, Iranu i JAR-u.

State Department navodi da taj potez ne podrazumijeva ponovnu procjenu trenutnih javnozdravstvenih situacija u nekim zemljama nego “odražava prilagodbu sustava preporuka za putovanja kako bi se više oslanjao na postojeće epidemiološke procjene (CDC-a)”.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) zasad nije komentirao.

Ranije ovaj mjesec CDC je priopćio da osobe koje su u potpunosti cijepljene mogu sigurno putovati unutar Sjedinjenih Država s obzirom na “nizak rizik”, ali je direktorica CDC-a Rochelle Walensky pozvala Amerikance da  ne putuju zbog velikog broja slučajeva koronavirusa diljem zemlje.

“Znamo da trenutačno imamo rastući broj slučajeva. Preporučila bih da se da se ne putuje”, kazala je Walensky said. “U ovom trenutku ne preporučujemo putovanja, posebice za osobe koje nisu cijepljene.”

(TIP/Hina/Foto: REUTERS/Punit Paranjpe)