Mladi u borbi protiv korupcije

Pandora- riješiti se mora..

..Ovo je bio slogan sa kojim su mladi iz pobjedničkog tima na takmičenju Bez štele i pošteno osvojili prvo mjesto.

Inače “Bez štele i pošteno” je projekat Udruženja „Ja bih u EU“ koji se implementira kao sastavni dio šire aktivnosti „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“, koju kao vodeći partner vode Centri civilnih inicijativa (CCI) uz podršku USAID-a

Mladi iz cijele BiH okupljeni u 4 tima radili su na  aktuelnim i nezavršenim slučajevima korupcije u obrazovanju, javnim nabavkama, pravosuđu, zdravstvu i farmaceutskoj industriji na dva nivoa: zagovaranjem prema nadležnim institucijama da se konačno riješe slučajevi korupcije i javnom kampanjom kojom bi se javnost podsjetila na slučajeve Pero, Respiratori, Pandora, GSK.

Takmičenje pod nazivom „Bez štele i pošteno“ odigralo se 20. aprila u Sarajevu. Pored timova koji su imali svoje predstavnike a zbog anti-covid mjera, ostatak publike, među njima i predstavnici nadležnih institucija i medija pratio je događaj putem Zoom-a.

Uvodničari Leila Bičakčić, direktorica, CIN-a, Ana Lučić, glasnogovornica CCI, Vladica Babić, pomoćnik direktora za prevenciju korupcije, APIK putem Zoom aplikacije govorili su o značaju učešća mladih u borbi protiv korupcije. Istaknuto je kako generacije koje dolaze ne treba da nose teret starijih. Imaju volju, snagu da se odupru koruptivnim radnjama i da stvore život i okruženje u kojem se njihov novac neće odlivati u sive zone. Mladi žele da promijene matricu koruptivnog i nepotističkog djelovanja u bh društvu i svi trebamo biti njihova podrška, poručeno je tokom uvodnih govora.

Profesorica Kanita Imamović-Čizmić  predstavila je dokument „Mladi i korupcija“ na kom se u okviru projekta  Bez štele i pošteno, intenzivno radi i koji će predstaviti korupciju kroz vizuru mladih ljudi.

Koristeći različite slike, infografike, prezentacije, video materijale, stripove i memove, četiri takmičarske grupe pod simboličnim nazivima koji predstavljaju poklone ili su simbol za korupciju: Tim Malina, Tim Ključevi, Tim Koverta i Tim Bombonjera, prikazali su kako su oni doživjeli i posmatrali ove slučajeve. Timovi su mjesecima ažurno  radili na materijalima u okviru slučaja koji su izabrali.

(TIP/Foto: FTV/Jelena Žerajić)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Naš pobjednički tim je radio na slučaju Pandora koji je poprilično težak s obzirom da već godinama nije riješen. Naša ideja je bila da pokrenemo mlade iz BiH. Probali smo kroz kreativan i individualan način da prikažemo samu problematiku slučaja i da na kreativan način približimo javnosti dešavanja. Važno je bilo reći koliko je nama zapravo stalo da krenemo dalje i da pokažemo drugima kako zaustavljanje korupcije može da pomogne mladim ljudima. Napravili smo jedno malo istraživanje gdje smo saznali koliko su naši sugrađani i stanovnici BiH upoznati sa slučajem Pandore, te smo na osnovu tih rezultata pravili vizuelne materijale, memove, dopise i članke. Dopise smo uputili Tužilaštvu, Sudu BiH i Transparency BiH“, istakla je Sofija Tovarović koordinatorica tima.

 

Članica pobjedničkog tima Nizama Hubljar istakla je da je sretna što je bila dijelom ove priče.  „Drago mi je da je Udruženje Ja bih u EU pružilo priliku nama mladima da pokrenemo ovu incijativu borbe protiv korupcije u pravosuđu i državnoj upravi. Radili smo nekoliko mjeseci i trudili se da na što bolji i kreativniji način prikažemo slučaj Pandore. S obzirom na trud i rad koji smo uložili, potajno sam se nadala pobjedi“, kaže Nizama a njena koleginica iz tima dodaje: „Ovo je bio veliki izazov za mene. U početku sam bila skeptična kako ću se snalaziti kroz rad na slučaju, no uz pomoć koordinatorice sam uspjela da istrajem. Zadovoljstvo mi je bilo biti dio ovako značajnog projekta za društvo, koji je mene a i moje kolege naučio mnogo toga. Ponosna sam na današnji dan, pobjeda je bila očekivana i nadam se da nećemo stati na ovome“, rekla Asja Suljić. Istog je mišljenja i Dino Husić za kojeg je ova pobjeda veliki uspjeh.

 

U nastavku projekta, timovi nastavljaju sa zagovaračkom kampanjom, te će kroz guerilla evente u Mrkonjić Gradu, Jajcu i Sarajevu pokušati da privući pažnju institucija pokrenuti svoje vršnjake da se priključe projektu. Kreativni paketi timova bit će dostupni na društvenim mrežama projekta i online platformi projekta http://bezsteleiposteno.jabiheu.ba/