GirlTHing Tuzla: Webinar sa ženama koje su uspjele u svom poslu

GirlTHing iz Tuzle će povodom Internacionalnog dana djevojaka u IKT-u, organizovati  u četvrtak, 22. aprila u periodu od 14 do 15:30  sati Webinar “Girls who DID IT”. Webinar ima za cilj inspirisati mlade djevojke kroz priču sa uspješnim sagovornicama.

Iako djevojke širom svijeta imaju tendenciju da premašuju dječake u vještinama čitanja i pisanja, još uvijek su nedovoljno zastupljene u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM).

“Naše udruženje je pokrenulo obilježavanje ovog dana u Tuzli od 2019.godine, pri čemu uvijek imamo za cilj da organizujemo radionice, panele i različite vrste aktivnosti kako bi što više djevojčica i djevojaka upoznali i privukli u STEM oblasti. Ove godine, Girls in ICT day se slavi u svijetu 22. aprila i tim povodom, naše udruženje održava niz online aktivnosti kako bismo obilježili taj dan na siguran način u vrijeme pandemije”, kaže Lejla Bašić, predsjednica GirlTHing.

Aktivnosti koje planiraju realizovati uključuju:

  1. Online Arduino radionica – gdje će učesnice biti u mogućnosti da se putem online platforme upoznaju sa osnovama Arduino programiranja, dok će edukatorice biti studentice Fakulteta elektrotehnike u Tuzli i ujedno naše članice.
  2. Webinar sa uspješnim mladim ženama ostvarenim u IKT oblastima koji će poslužiti kao dodatna motivacija djevojkama da se uključe u STEM oblasti.
  3. Online interaktivni kviz za djevojke iz srednjih škola u cilju podizanja svijesti o ženama u IKT tehnologijama kao i osnovama programiranja.

“Za najbolje učesnice za svaku od aktivnosti planiramo obezbijediti adekvatne nagrade uključujući Arduino setove za najbolje učesnice. Za sve navedene aktivnosti planiramo uključiti veliki broj srednjoškolki i studentica iz cijele Bosne i Hercegovine jer je obilježavanje virtuelno”, kaže Adna Šaković, članica GirlTHing.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Ищете где [url=https://mdou41orel.ru/]копия наушников Airpods PRO[/url]? Топовые беспроводные наушники в Москве. Реплика оригинальных AirPods с активным шумоподавлением по цене 2490…

  2. Искали где [url=https://mdou41orel.ru/]купить реплику Аирподс ПРО в Москве[/url]? Наилучшие беспроводные наушники в Москве и области. Копия оригинальных AirPods с шумоподавлением…

  3. Искали где [url=https://mdou41orel.ru/]mdou41orel.ru[/url]? Качественные беспроводные наушники в Москве и РФ. Копия оригинальных AirPods с активным шумоподавлением со скидкой. Только качественные…

  4. Доброго! Актуальные новости Кропивницкого: узнавайте первыми о важнейших событиях. Ждем Вас на https://top10.kr.ua/ [url=https://top10.kr.ua/category/kropivnickiy-novosti/]Все новости Кропивницкого[/url] новости мира последние новости…