Mnogi nesvjesno biraju boju odjeće po tome kako se osjećaju

Boja odjeće može popraviti raspoloženje, ali i pokvariti, ubrzati ili usporiti puls, utjecati na to da li se osjećate samopouzdano ili pomalo nesigurno. Na primjer, žuta pomaže u zbližavanju s ljudima…

Ne stavljajte na sebe nešto samo zato što vam ta boja možda dobro stoji  uz kosu ili oči, već pripazite kako će utjecati na vaše raspoloženje. Donosimo vam mali vodič kroz boje i kako utječu na raspoloženje.

Crvena

Crvena odjeća povećava samopouzdanje i doprinosi tome da se ističete u gomili ljudi. Ona pokazuje odvažnost i olakšava donošenje odluka. U velikoj većini svijeta ova boja nosi auru opasnih strasti i seksualnosti. Na primjer, u Indiji je to boja haljine koju nosi mladenka na vjenčanju. Efekt crvene boje ublažavaju bijela ili bež.

Žuta

Ova sunčana i pozitivna boja pomaže u zbližavanju s ljudima, čak i s onima koje možemo nazvati oholima ili prilično stidljivima. Odlučite li se za žutu odjevnu kombinaciju, pripazite da ne pretjerate s žutilom. Dovoljan je jedan detalj, primjerice, to može biti majica, suknja, cipele, torbica, šal, ali nikako sve zajedno u toj boji, prenosi 24sata.hr.

Plava

Ona je totalna suprotnost crvenoj boji. Usporava otkucaje srca i snižava krvni tlak te je idealna za opušteni osjećaj. Također, ova boja kod drugih ljudi stvara pozitivan prvi dojam te je idealna za, recimo, razgovor za posao ili izlazak sa nekime tko vam se sviđa. Ako je nijansa plave previše tamna, to možete ublažiti svijetlim bojama.

Zelena

Ova boja umiruje i osvježava. Znači, želite li se osjećati tako, odjenite nešto zeleno. Ona ima jako puno nijansi pa je pogodna za sve tipove kože, odnosno svatko može pronaći nijansu koja mu dobro stoji. Zelenu će naglasiti dodaci neutralnih boja. Dobar učinak na raspoloženje imat će i odjeća neutralnih boja uz dodatak, recimo, zelene ogrlice.

Ljubičasta

Savršena je za stvaranje dojma iskusnog i samouvjerenog čovjeka. Kao i plava, odličan je izbor za ostavljanje pozitivnog prvog dojma. Ona potiče stvaranje osjećaja duhovnosti – kao da vas na određeni način uzdigne iznad svakodnevnih, zemaljskih stvari. Također, mladom licu daje dozu ozbiljnosti i zrelosti. Ljubičastu boju savršeno nadopunjuju pastelne nijanse.

Crna

Ovdje se radi o boji koja dobro stoji gotovo svima, a poznata je po stvaranju mršavijeg vizualnog efekta te doprinosi elegantnijem izgledu. S druge strane, crna ostavlja dojam tuge, a tako može utjecati i na raspoloženje onoga tko ju nosi. Želite li izgledati više elegantno, a manje morbidno, kombinirajte ju sa detaljima živahnih boja.

Narančasta

Ova boja je kombinacija karakteristika žute i crvene. Odličan je stimulator za razne aktivnosti, kao i za buđenje kreativnosti. Odlično izgleda u kombinaciji s hladnim i neutralnim bojama, piše Bright Side.

(TIP/Foto:grinvalds)