Đikić otkrio dva faktora koja su dovela do enormne smrtnosti u BiH: To vam sada dolazi na naplatu…

Jedan od vodećih svjetskih stručnjaka iz oblasti molekularne biologije otkrio godinu za koju vjeruje da će u njoj virus potpuno nestati…

Ivan Đikić, molekularni biolog i jedan od vodećih svjetskih stručnjaka iz ove oblasti, kaže da su BiH, Hrvatska i dio Evrope pri vrhu trećeg vala.

-Neke zemlje će ga imati još par tjedana, neke su već došle na vrh pa lagano pada prema dole. Uistinu jesmo sada u najozbiljnijem periodu. Radi toga će, na temelju sadašnjih mjera i ponašanja, biti odgovor koliko će biti povećana smrtnost. Vidjeli ste šta se u BiH dogodilo zbog relativno slabih mjera, neozbiljnosti, neodgovornosti, zabave, Jahorina skijanja. Sve to je dovelo do nevjerovatno velikih brojeva u BiH, uz izrazito veliki broj umrlih u toku dana, što je posljedica svega toga. Upravo radi toga je neophodno imati konzistentnost, dobru strategiju i odgovornost, da nema takvih odskakanja slobode i onda strogih mjera kao što je policijski sat, kazao je Đikić.

TREBA NAM VAKCINA, ALI I LIJEK

Smatra da nisu iznevjerena očekivanja od znanstvenika i stručnjaka, kada je u pitanju vakcinacija.

-Više smo razočarani samom implementacijom. Znanstvenici su unutar godinu dana stvorili cjepiva koja su uistinu dobra. Svi smo razočarani implementacijom, organizacijom, proizvodnjom, nabavkom cjepiva i ono što je najvažnije komunikacijom, kampanjama prema građanima, da budu pravilno informirani šta im donosi cijepljenje, koje su moguće opasnosti, koje su koristi i kako gledamo u budućnosti da kontroliramo ovu bolest sa time da moramo procijepiti određeni postotak populacije. Kad bi se sve to napravilo dobro, vjerujem da bi danas bili u jednoj pozitivnijoj, optimističnijoj noti šta nas očekuje ovo ljeto. Nažalost momentalno smo svi zabrinuti. Mali je broj vakcina, mali je broj pravilnih informacija kada ćemo ih imati i kako ćemo procijepiti taj neophodni postotak populacije, kaže Đikić i dodaje da je AstraZeneca izrazito učinkovita.

Naglašava da se uz cjepivo, mora maksimalno raditi na stvaranju lijekova koji će biti specifični za ovaj koronavirus, jer ljudi koji su cijepljeni mogu dobiti bolest i tim ljudima se mora dati pravilan lijek, piše Oslobođenje.

(TIP)