Preminuo Mevludin Ekmečić

Fondacija Legat Ekmečić objavila je tužnu vijest o smrti Mevludina Ekmečića (92), akademskog slikara iz Brčkog, koji je odlikovan mnogim umjetničkim i društvenim nagradama te titulom počasnog doktora nauka Univerziteta u Tuzli.

Mevludin Ekmečić je 2017. godine zajedno sa bratom Fadilom utemeljio Fondaciju Legat Ekmečić u Brčkom kao prvu umjetničku fondaciju u kojoj se čuva umjetnička ostavština familije Ekmečić, kao trajni podsjetnik na ulogu i značaj umjetnosti i kulture.

“Bio je izvanredan slikar i portretist, društveno angažiran kroz razvoj i osnivanje mnogih galerija, umjetničkih ustanova, kolonija i manifestacija u Bosni i Hercegovini. Najznačajnije rezultate je postigao na mjestu dugogodišnjeg upravitelja jedinstvene Galerije portreta u Tuzli, te osnivanju Ateljea ‘Ismet Mujezinović’ u Tuzli i Međunarodne manifestacije INTERBIFEP, te nekoliko regionalnih legata i umjetničkih kolonija. Aktivno je surađivao na osnutku Galerije ‘Rizah Štetić’ u Brčkom, ‘Hasan Kikić’ u Gradačcu, Galeriji franjevačkog samostana Dubrava i Galeriji Bošnjačkog instituta u Sarajevu. Izlagao je puno, na samostalnim i kolektivnim izložbama, te izdao nekoliko mapa arhitektonske tematike i gradova koji nestaju (Staro Brčko, Stara Tuzla, Sarajevska Baščaršija)”, navode u Fondaciji Legat Ekmečić.

Gradu Brčkom je posvetio i grafičku mapu Staro Brčko u kojoj je sačuvao sjećanja na grad i vedute koji nestaju.

Širok je opus umjetničkih djela Mevludina Ekmečića i članova njegove porodice.

Mevludinov sin Anil Ekmečić sa suprugom i dvoje djece živi na Tajlandu. Bio je dugododišnji novinar Reutersa.

(TIP/Izvor: Anadolija)